Holandski državljanin Gojcen Dahan (50), koji je sa suprugom Anitom (33) i troje maloletne dece pre sedam meseci došao da živi u Pirotu, pre nekoliko dana, posle pritvora u pirotskom zatvoru, deportovan je za Holandiju na osnovu poternice Interpola koju je pod optužbama da je kidnapovao svoju decu raspisala Holandija. Anita je o svemu što im se dešavalo protekle tri godine i o problemima koje su imali s obrazovnim sistemom Holandije prema kome su veoma kritični, napisala knjigu na holandskom jeziku „Zato ovako veli Gospod Gospod“ koja je prevedena i na srpski i koja treba da izađe iz štampe na predstojećem Sajmu knjiga i grafike u Pirotu, u februaru naredne godine. U uvodu knjige Anita kaže da je „ona namenjena svakom kome istina, dobrota i pravda nešto znače“.


Gojcen je u pirotskom zatvoru proveo više od tri meseca, a krajem septembra su se po odobrenju Višeg suda u Pirotu venčali u zatvoru u kome je Gojcen bio pošto ga je holandski sud optužio da je kidnapovao svoju decu. Gojcen se posle deportovanja nalazi u zatvoru blizu Amsterdama i čeka sudski proces.

Anita je sa troje dece – sinovima Ezganom (9), Ajkom (8) i ćerkom Adajom (2) ostala da živi u Pirotu. Oni su u Pirot došli u junu ove godine, kupili su kuću sa placem i vinogradom u vikend-naselju nadomak Pirota na Staroj planini ka Planinarskom domu i tu nameravaju i da ostanu. Sinovi su krenuli u školu u Pirotu. Kako su u više navrata isticali, došli su ovde jer je obrazovni sistem drugačiji nego u Evropi. Smatraju da je u Srbiji bolji obrazovni sistem, da su njihova deca nadarena, a ne autistična kako su ih proglasili u Holandiji gde je trebalo da pohađaju specijalnu školu. Anita i Gojcen se s tim nisu slagali i došli su u Srbiju. Žele, kako kažu, da svojoj deci omoguće kvalitetno obrazovanje.

– Gojcen je u zatvoru u Pirotu proveo 110 dana i pre nekoliko dana je deportovan u Holandiju. Ostala sam sama sa decom da se borim za pravdu i istinu. Kad smo se 29. septembra ove godine venčali u pirotskom zavoru rečeno nam je da će on odmah biti deportovan za Holandiju, ali je taj proces trajao još dva meseca. To je bio jedini način da se taj proces završi i da u Holandiji Gojcen objasni da nije kriv i da nije kidnapovao svoju decu – kaže Anita, dodajući da sa Gojcenom namerava da se venča i u Pravoslavnoj crkvi. Anita kaže da je Gojcen divan suprug i još bolji otac njihovoj deci.

– Sinovi su krenuli ovde u školu i odlično su se uklopili. Sigurna sam da će Gojcen da dokaže nevinost jer je to jedina istina. Veoma nam je teško da živimo bez njega, deca stalno pitaju za oca, posebno mala Adaja, koja prelistava naše foto-albume gde je cela naša porodica. Dok je Gojcen bio u zatrvoru, sama sam išla u prodavnicu, cepala drva, brinula o deci… Moram da razmišljam i o svojoj bezbednosti jer i meni prete deportacijom. Nastojim da sačuvam sebe i decu koliko mogu – veli Anita.

Anita kaže da njihova životna priča ne može da se ispriča za deset minuta, te da je zato i napisala knjigu.

– U poslednjih mesec dana kontaktirala sam sa preko 40 advokata u Holandiji, ali niko neće da pomogne da moj suprug kaže istinu i, naravno, svi traže da im se plati. Našla sam, ipak, neku pomoć i nadam se da će Gojcen biti oslobođen, ali sam svesna da to neće biti ni brz ni lak proces. I zbog toga sam napisala ovu knjigu želeći da javnost sazna istinu o tome šta se sve dešavalo sa nama i kakve smo sve probleme imali sa školskim sistemom u Holandiji i koliko su nas maltretirali. Kad se proces završi, a očekujem da Gojcen dokaže da nije kriv, i da nam se vrati da ovde nastavimo da živimo. Očekujem da se proces završi za tri do četiri meseca i da Gojcena oslobode optužbi. Ovde smo kupili kuću, sinovi idu u školu, uče srpski i ja sa njima. Planiramo da se bavimo pčelarstvom i da čuvamo nešto od stoke. U ovom trenutku ne mogu ništa da radim i da se bavim nekim poslom. Pasoš mi je oduzet. Planirala sam da otvorim radnju za prodaju robe poput seknd henda, riblji restoran, ali sada sve to stoji zbog problema koje imamo – kaže Anita.

Kako nam je svojevremeno rekao Gojcenov advokat Srđan Mitić, za Gojcenom je po odluci holandskog suda za maloletnike Interpol raspisao poternicu i da se nadaju da će Gojcen u Holandiji te optužbe koje se odnose na navodno kidnapovanje dece biti odbačene, te da će oni nastaviti da žive gde hoće.

Škole samo za bogate

„Kroz sve ove tri godine postalo mi je jasno da nijedna obična škola ne želi da primi mog sina, jer obične škole nemaju uslove da ponude (visoko) nadarenoj deci odgovarajuće obrazovanje i zbog toga smatraju decu kojima je potrebna individualna pažnja, teretom. Naravno, postoje privatne škole za (visoko) nadarenu decu, ali one koštaju čitavo bogatstvo što prosečna porodica sebi ne može da priušti. Znači, privatne škole su dostupne samo bogatijim ljudima što je za mene predstavljalo dokaz da nešto nije u redu. Zašto nema dovoljno škola za (visoko) nadarenu decu u Holandiji?“ piše, pored ostalog, u svojoj knjizi Anita Milder Dahan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari