"Surovo kažnjavanje radnika zbog sindikalne borbe" 1Foto: Facebook

Pokret „7 zahteva“ pozvao je građane da sutra,16. maja, spreče zakazano iseljenje bivših radnika „Trudbenika“ Voje Jokića i Vojimira Lukovića i njihovih porodica iz objekata za smeštaj radnika u ulici Luneta Milovanovića 6 na Konjarniku.

– Pozivamo sve građane da zajedno sa komšijama i kolegama Jokića i Lukovića, spreče ovo iseljenje okupljanjem na pomenutoj adresi 16. maja u 8.00h. Na ovaj način želimo da izrazimo solidarnost i istrajnost u borbi za drugi od ukupno sedam zahteva („Zaštita životnog standarda stanovništva“) za čije ispunjenje se naš pokret zalaže. Mi smo, poput drugih organizacija, ubeđeni da je ovaj pokušaj iseljenja samo još jedan oblik surovog kažnjavanja bivših radnika „Trudbenika“ zbog njihovog suprotstavljanja pljački u privatizaciji. Podestimo, da su radnici „Trudbenika“ tokom 2009/10. godine vodili jednu od najupornijih i najdoslednijih borbi protiv korupcije u privatizaciji u Srbiji – ističe se u saopštenju „7 zahteva“.

U saopštenju se navodi da je Voja Jokić, jedan od dvojice radnika čijoj porodici je za 16. maj zakazano iseljenje, bio član štrajkačkog odbora koji predvodio borbu za odbranu radnih mesta u „Trudbeniku“ i krova nad glavom stanara „samačkih hotela“.

– Zbog svoje borbe radnici su kažnjeni izbacivanjem sa posla i iz stanova. Nakon što je privatizacija odvela Trudbenik u stečaj 2011. godine, progon stanara objekata za smeštaj radnika Trudbenika u Krnjači, na Novom Beogradu i Konjarniku nastavio je stečajni upravnik. O planovima izvršitelja za 16. maj najbolje govori činjenica da je Vojimiru Lukoviću, penzioneru koji je celog života radio u „Trudbeniku“, koji je izgradio hiljade stanova širom bivše Jugoslavije i koji danas nema drugi krov nad glavom, policija nakon dostavljanja zaključka o iseljenju oduzela pištolj, a izvršitelj mu je zapretio da će u slučaju da 16. maja pruži otpor proći „kao u Savamali“ – zaključuje se u saopštenju ovog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari