Štete od suše na poljoprivrednim usevima i voću, na području opštine Golubac veće su, prema prvim procenama, od 60 odsto. Prema rečima stručnjaka, to poljoprivredno područje je pretpelo štete, a ne postoje sistemi za navodnjavanje zbog toga će proizvođači imati nenoknadive gubitke.


Tamo gde je prošle godine prinos kukuruza bio i do 10 tona po hektaru, ove godine teško da će se ubrati dve tone, a o štetama u povrtnjacima da se i ne govori.

Golubački ratari ove jeseni očekuje sirotinjska berba kukuruza i suncokreta. Junske i julske vreline,kao i u ovom mesecu, definitivno su već odnele više od trećine prinosa kukuruza i suncokreta. I kod svih ostalih kultura na oranicama, ali i u voćnjacima i povrtnjacima štete su velike.

Najveće štete će pretpeti prizvođači krompira, jer su pojedinci zasejali i preko pet hektara, a to je kultura koja se u ovom kraju pored kukuruza i povrća najviše gaji, dok će voćnjaci imati štete i narednih godina. U atarima naselja Radoševac, Usije, Vinci i Ponikve, počela je berba kukuruza koji je zasejan na 4.500 hektara, a prema prvim rezultatima prinos ove najrasprostranijue kulture smanjen je i za 60 odsto. Slabiji rod žutog zlata odraziće se i na smanejnje stočnog fonda koji je u ovom kraju u poslednjih nekoliko godina desetkovan. Ratari i stručnjaci procenjuju da će šteta od ovogodišnje suše iznositi od preko 1,5 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari