Da li je skroz presušila reka Ibar? 1Foto: Opština Tutin

Na lokalnim portalima u Novom Pazaru i Tutinu, pre nekoliko dana, pojavili su se video snimci i fotografije o pomoru ribe u reci Ibar, koja jednim delom protiče kroz teritoriju tutinske opštine.

Reka je, zbog velike suše, ostala bez vode na nekoliko mesta u donjem toku, u dužini od dvadesetak kilometara, od Dračenovca do Špiljana, na granici između Srbije i Crne Gore.

Zbog ove prirodne katastrofe nastao je pomor ribe, koje su bile simbol vodnog života u Ibru. Stradale su pastrmke lipljani, klenovi i krkuše i njihove mladice.

Da bi se izbegla veća ekološka katastrofa, u akciju spasavanja riba uključili su se pripadnici lokalnih opštinskih službi, tutinskog Gorskog centra, rafting kluba, ribolovačkih društava iz te opštine i Novog Pazara, volonteri i meštani sela Špiljani.

Sead Hot, član Opštinskog veća Tutina, ocenjuje “da je situacija prilično teška, jer je Ibar u ovom delu skoro potpuno presušio”.

– Pokušavamo da spasimo ribu koliko može da se spasi i zajedničkim radom smo uspeli da spasimo veći deo, da izvadimo iz ovog dela i prebacimo u drugi deo reke, jer su nam meštani rekli da taj deo reke retko presušuje – naglašava Hot.

U Gorskom centru “Help” navode da imaju neophodnu opremu za spašavanje ribe, jer ih ubacuju u boce sa kiseonikom i spuštaju ih nizvodno gde ima više vode.

Dodatni problem je i nizak nivo jezera Gazivod (Ribarićko jezero), u koje se Ibar uliva. Iz reke u jezero “voda samo curka”.

U Tutinu kažu da reka Ibar i u svom gornjem toku, na crnogorskoj teritoriji, na nekoliko mesta ima suva korita. Zbog toga su počele spekulacije da vode nema u koritima na mestima gde reka ponire.

– Možda u tim pričama ima neke istine. Prethodnih godina rečno korito je bilo puno vode i verovatno mismo primećivali da reka na nekim mestima postaje ponornica. Vreme pred nama pokazaće šta je prava istina. Ovo što se sada dogodilo sa pomorom ribe je prava ekološka katastrofa – zaključuje urednik portala Sandžačke Nedžad Smailagić.

Reka Ibar izvire podno planine Hajla u Crnoj Gori, 10 kilometara uzvodno od Rožaja. Duga je 272 kilometra i kod mesta Špiljani, granični prelaz sa Crnom Gorom, ulazi u Srbiju. Sedamdesetih godina prošlog veka reka je pregrađena i napravljeno je veštačko jezero Gazivod. Najveća je pritoka Zapadne Morave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari