Ministarstvo unutrašnjih poslova suspendovalo je jednog policajca, koji je učestvovao u prebijanju više novosadskih maloletnika. Četvorica dečaka starosti 15 i 16 godina su greškom dobili batine, najpre od policajca u civilu, a potom i od pripadnika interventne brigade u blizini Osnovne škole „Kosta Trifković“. Protiv jednog policajca je pokrenut disciplinski postupak.


Incident se dogodio u subotu uveče, na uglu ulica Kraljevića Marka i Branislava Berića, gde se grupa tinejdžera okupila kada ih je napao čovek iz automobila čija je šoferšajbna bila razbijena, za kojeg se ispostavilo da je policajac. Ubrzo je stiglo pet policijskih vozila i policajci su, kako navode očevici, pola sata dečake tukli pendrecima, šutirali ih i gazili. Dečaci nisu privedeni u službene prostorije Policijske uprave u Novom Sadu, a policajci su odmah otišli, pri čemu nisu sačinili ni zapisnik.

Trojica dečaka B. Ž., D. B. i M. J. su dobili modrice od udaraca, dok je S. R. zbog potresa mozga i rasekotine na licu zadržan na lečenju u Dečjoj bolnici. Peti dečak iz grupe, M. M. uspeo je da pobegne i skloni se u obližnju radnju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče novinarima u Novom Sadu da je u toku istraga povodom tog incidenta.

– Trebalo bi precizno utvrditi šta se zapravo dogodilo u subotu uveče kada je prethodno jednom policijskom službeniku, koji je vozio ženu i dete, ta grupa dece, mada oni spadaju u starije maloletnike, polomila šofer-šajbnu, gađajući njegovo vozilo. Da se razumemo, ničim ne opravdavam ono što se kasnije desilo – rekao je Dačić.

S druge strane, roditelji pretučene dece tvrde da njihova deca uopšte nisu bila na Bulevaru oslobođenja, gde je razbijeno staklo na automobilu u kojem se u tom trenutku nalazila i trudna supruga i ćerkica policajca koji nije bio na dužnosti.

Kako kažu roditelji, batinanje a potom i iživljavanje policajaca nad maloletnicima trajalo je oko pola sata.

Policajci su ih, prema njihovim rečima, udarali čizmama po glavi i rukama, gazili i po prstima i udarali pendrecima po leđima i slabinama. Iživljavanje je, tvrde pretučeni, prestalo tek kada je jednom od policajaca preko radio-veze stigla informacija da je osumnjičeni za razbijanje šofer-šajbne uhapšen.

O slučaju je obavešteno i nadležno tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari