Policajci iz Vršca – Aleksandar A. i Bojan B. koji su snimljeni na video-klipu postavljenom na sajt Jutjub kako tuku mladića romske nacionalnosti – Danijela S. juče su suspendovani, potvrđeno je Danasu u vrhu policije. Kako nam je objašnjeno, tužilac je juče dao nalog za prepoznavanje učesnika u torturi Danijela S., a nakon prepoznavanja, određena je suspenzija za vršačke policajce.

Istovremeno i policajka Marijana R., koja je napravila snimak torture biće udaljena s posla do okončanja krivičnog postupka koji će biti vođen protiv nje zbog neprijavljivanja počinilaca krivičnog dela.






Podsetimo da je snimak sa Jutjuba na kome se vidi kako policajac tuče mladića Danijela S. snimljen u policijskoj stanici u Vršcu. Snimak je napravljen 30. juna 2007, a policija je o ovom slučaju saznala oktobra 2008. Tada su svi učesnici, kao i mladić Danijel S. negirali da se događaj odigrao. Takođe, tada nije pronađen snimak torture mladića. Nakon tadašnje provere policija je tužilaštvu dostavila izveštaj 2008. Posle objavljivanja snimka policija je naložila reviziju celokupnog slučaja. Inače, ministar policije Ivica Dačić ranije je istakao da je dao nalog da se svi koji su učestvovali u tuči mladića suspenduju.

Video-klip je postavljen na Jutjubu 24. juna pod naslovom „Srpska policija? Iživljavanje nad romskim mladićem“. 

NSRM: Osuda policije

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije je juče osudio ponašanje policajaca koji, kako se vidi na snimku objavljenom na Internet sajtu Jutjub, tuku mladog Roma. Romski nacionalni savet je zatražio da se odgovori zbog čega se čekalo četiri godine da se razgovara o tom slučaju, zašto počinioci nisu suspendovani, kao i šta je radilo tužilaštvo, ako je od 2008. godine upoznato sa tim predmetom. „Tražimo da se protiv učesnika ovog nemilog događaja pokrene istraga u cilju rasvetljavanja slučaja i da se procesuiraju i pravedno kazne“, ističe u saopštenju. Nacionalni savet romske nacionalne manjine je zatražio od direktora policije Milorada Veljovića da stane na put ovakvim slučajevima i da „vrati poverenje prema MUP-u svim poštenim i čestitim građanima Srbije“. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari