Suspendovani radnik EDS u Bačkoj Palanci: Kvarova bilo na sve strane, prioritet bio visoki napon 1Foto: N1/screenshot

Jedan od dvojice suspendovanih radnika Elektrodistribucije Srbije (EDS) u Bačkoj Palanci, Darko Radivojkov izjavio je danas da su posledice nevremena koje je pogodilo taj grad 21. jula bile ogromne, da su po 12 sati dnevno primali prijave, kao i da je prioritet bio visoki napon.

Radivojkov, koji je suspendovan juče zbog pokrenutog postupka za utvrđivanje propusta u radu dispečera EDS u Bačkoj Palanci tokom saniranja posledica nevremena, izjavio je za televiziju N1 da je situacija bila vanredna, jer takva oluja nikada nije zadesila grad.

„Kvarovi su bili na sve strane, nas jako malo ima u Bačkoj Palanci, godinama se ne primaju ljudi, godinama smo tražili pomoć i nove radnike. Posle tog nevremena svi su ljudi angažovani, radilo se od 12 do 15 sati. Razaranje je bilo ogromno, 12 sati slušalice na uvetu, piši prijave, prioritet je bio visoki napon, to se moralo rešavati, da se dovede napajanje, mnogo je veća opasnost na visokom naponu. Ljudima je rečeno ništa ne dirajte, obezbedite mesto“, rekao je Radivojkov.

On je kazao da je na adresi na kojoj je od strujnog udara 31. jula, od neobezbeđenog kabla pod naponom koji je pao tokom nevremena, poginuo dečak (13), bila prijavljena popravka na priključku, kao i da su rekli „sačekajte, čim budemo mogli, dolazimo“.

„Mora se prvo visok napon rešavati, mislim da još ima nekih potrošača bez struje. Prvi dan nikakvu pomoć sa strane nismo imali, kasnije je stigla, ali je bilo nedovoljno, imali smo preko 150 stubova slomljenih. Istraga će pokazati, ali dete je stradalo od javne rasvete, priključak nije sporan, sve su indicije da je od provodnika javne rasvete. Niko nije prijavio da je pao, sve što smo mogli da rešimo smo gasili. Toliki je obim posla bio, bukvalno nisam mogao da radim, zatrpane linije su bile“, rekao je Radivojkov.

Na istom mestu je 21. jula od strujnog udara, od kabla pod naponom koji je bila oborila oluja, stradao i dečakov deda.

Građani Bačke Palanke su danas treći dan protestovali tražeći da odgovorni, koji nisu reagovali iako je 27 puta u devet dana bilo prijavljeno da kablovi pod naponom leže na ulici, daju ostavke i budu procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari