U organizaciji Društva za rusinki jezik, književnost i kulturu u Vrbasu su održani XIV susreti rusinskih škola. Domaćin je bila OŠ „Svetozar Miletić“, a skupu su prisustvovali učenici iz 20 osnovnih i srednjih škola u kojima se održava nastava na rusinskom jeziku ili se izučava rusinski jezik sa elementima nacionalne kulture.

U organizaciji Društva za rusinki jezik, književnost i kulturu u Vrbasu su održani XIV susreti rusinskih škola. Domaćin je bila OŠ „Svetozar Miletić“, a skupu su prisustvovali učenici iz 20 osnovnih i srednjih škola u kojima se održava nastava na rusinskom jeziku ili se izučava rusinski jezik sa elementima nacionalne kulture. Deca su stigla iz 15 mesta u Vojvodini i iz naselja Mikluševci i Petrovci u Republici Hrvatskoj.
Susrete su otvorili predsednica Skupštine Društva za rusinki jezik Irina Papuga i direktor OŠ „Svetozar Miletić“ Stanko Zečević, a učesnike susreta pozdravili su zamenik predsednika SO Vrbas Miroslav Aleksić i predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Oros.
Aleksić je istakao da je opština Vrbas jedan od najvećih centara rusinske nacionalne zajednice i da je održavanje ovih susreta od izuzetnog značaja za višenacionalnu sredinu i da predstavlja doprinos upoznavanju i negovanju istinske multietničnosti. Slavko Oros zahvalio se učenicima što sa velikom ljubavlju izučavaju i čuvaju svoj jezik, kao i prosvetnim radnicima i roditeljima koji znaju način da uvere decu koliko je važno znati i čuvati maternji jezuk.
Učesnici susreta posetili su Muzejsku zbirku i gimnaziju „Žarko Zrenjanin“, a u KPD „Karpati“ za njih je izvedena pozorišna predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari