Atraktivne akrobacije sportskih letelica, ultralake avijacije, jedrilica, motornih zmajeva, skokovi padobranaca, avio-modelari i simulacije letenja na računarima bile su motiv da par hiljada Borana i stanovnika okolnih gradova Timočke Krajine minulog vikenda dan provede na drugom internacionalnom „Flaj in“ aero-skupu, koji je ove godine održan pod sloganom „Susret virtuelnog i realnog letenja“.


U petosatnom programu učestvovali su piloti i padobranci iz Trstenika, Niša, Jagodine, Beograda, Smedereva, Kostolca i Kraljeva, a tokom održavanja skupa u upravnoj zgradi aerodroma, bili su postavljeni kompjuteri sa simulatorima letenja gde su posetioci mogli da vide kako se vrši obuka pilota na računarima. Na ovogodišnjem „Flaj inu“ učestvovalo je više od trideset letelica, bilo bi i više učesnika, ali jedan broj je bio prisiljen da otkaže učešće zbog loših vremenskih prilika u ostalim delovima Srbije, kaže direktor JP „Borski turistički centar“ Aleksandar Milikić.

– Ocena današnjeg aero-skupa je devet plus i to zato što uvek može bolje. Mi smo danas pokazali da možemo da organizujemo ozbiljan aero-skup na aerodromu u Boru. Najznačajnije je da smo uspostavili dobre kontakte sa ljudima koji se bave avijacijom ne samo u Srbiji već na celom Balkanu. Oni su došli da vide i podrže ovaj aero-skup i da vide aerodrom, a naša želja je bila da čujemo njihovo mišljenje i podelimo iskustva – izjavio je Milikić novinarima, koji je zvanično otvorio „Flaj in“.

Namera odgovornih u „Borskom turističkom centru“ jeste da u narednom periodu omoguće Boranima i posetiocima iz drugih gradova da vide slične događaje, a prvi zadatak u narednom periodu kažu, biće da Bor ponovo dobije svoj sportski avion na kome bi mogli da se obučavaju piloti i padobranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari