Susret zemljaka: Dačić primio oskarovca Zorana Perišića, poreklom iz Žitorđa 1Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić primio je danas našeg istaknutog filmskog i televizijskog režisera Zorana Perišića, koji je došao u Srbiju kao laureat Međunarodnog Novi Sad filmskog festivala, saopšteno je večeras iz njegovog kabineta.

Dačić je rekao da je sa svojim zemljakom Perišićem, koji je poreklom iz Žitorađe, a „rame uz rame“ je sa najpoznatijim rediteljima učestvovao u stvaranju najboljih dela svetske kinematografije, razgovarao o Srbiji, kao i o značaju neraskidivih veza Srba u svetu sa otadžbinom.

On je jedan od ambasadora srpske kulture, jezika i tradicije koji kroz svoj rad pokazuje svetu najveće bogatstvo koje Srbija ima, a to je njen vredni i talentovani narod, istakao je on.

Perišić u svetu slovi za majstora za specijalne efekte, već sa 28 godina bio je angažovan na čuvenom filmu Stenlija Kjubrika „Odiseja u svemiru“, a Oskara je dobio za filmske elektronske efekte u filmu „Supermen“.

Važi za pronalazača i vlasnik je nekoliko patenata u oblasti specijalnih efekata i autor je knjiga iz te oblasti, kao i nekoliko filmova i animiranih serija za najmlađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari