U organizaciji Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ – Inđija, organizovani su 19. Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, koji su jedini skup kome je tema bibliografija, jedini stručni časopis, posvećen bibliografiji, jedino priznanje koje se dodeljuje za bibliografski rad.

Stručna izlaganja na temu „bibliografija“ imalo je 27 učesnika iz Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke Kragujevac, Biblioteke Matice srpske, Pedagoškog fakulteta iz Sombora, Narodna i Univerzitetska biblioteka iz Banjaluke i dr.

Braničevski okrug predstavljale su Tatjana Živković, bibliotekar savetnik i rukovoditeljka zavičajnog odeljenja u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ – Požarevac, i Zorka Stojanović, direktorka i knjižnjičarka opštinske Narodne biblioteke „Srboljub Mitić“ – Malo Crniće.

Tatjana Živković izložila je rad „Bogoslužbene knjige Ramski crkve štampane do 1867. godine“. Rad sadrži popis i opis osam bogoslužbenih knjiga iz knjižnog fonda porušene parohijske crkve u Ramu, štampanih u Moskvi i Kijevu do 1867. godine preuzetih iz Narodnog muzeja u Požarevcu. Tema izloženog rada Zorke Stojanović jeste „Prilog bibliografiji Božidara S. Nikolajevića“. U radu je predstavljena biografija, značaj njegovog književnog stvaralaštva za srpsku književnost sa akcentom na radove napisane u Malom Crniću i po motivima iz ovog kraja, ali i politički rad vezan za napredak Srbije, kao i zastupljenost njegovih radova u Srpskoj bibliografiji, Knjige: 1868 -1944.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Dušan Panković“ za bibliografski rad jeste Zdravka Radulović (Narodna biblioteka Srbije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari