Lideri kiparskih Grka i Turaka, Dimitris Hristofjas i Mehmet Ali Talat nastavili su juče pregovore o ujedinjenju države sastankom na napuštenom aerodromu unutar tampon zone Ujedinjenih nacija u Nikoziji.

Hristofjas je upozorio da razgovori neće uroditi plodom ukoliko dve strane ne postignu dogovor o suštinskim pitanjima. On je kazao da je od ključne važnosti usaglašavanje stavova o budućoj vladi, budući da to predstavlja preduslov za dogovor o detaljima mirovnog sporazuma.

„Rekao sam Talatu da je potrebno da pokaže razumevanje i bude fleksibilniji, jer ako ne nađemo zajednički jezik, neće biti rešenja za naše probleme, niti ove, niti bilo koje druge godine“, izjavio je lider kiparskih Grka. Prema njegovom mišljenju, biće potrebno dosta vremena i truda da bi se postigao sporazum prihvatljiv za obe strane. Pregovarači su najavili da će u narednom periodu nastaviti da razgovaraju o brojnim pitanjima, uključujući zakonske i političke teškoće.

Iako nije određen vremenski okvir za postizanje sporazuma, Talat je izrazio nadu da će kompromis biti ostvaren do kraja godine. Analitičari smatraju da najveću jabuku razdora predstavlja uticaj buduće centralne vlade Kipra. Kiparski Turci zalažu se za labavu koaliciju, jer strahuju da bi ih u suprotnom nadvladala grčka većina na ostrvu. Nasuprot tome, Hristofjas traži snažniju centralnu i znantno ograničenu regionalnu vlast, u cilju očuvanja Kipra od ponovne podele.

Kiparski Turci i Grci razdvojeni su takozvanom zelenom linijom UN koja postoji i danas, a Turska je 1974. okupirala severnu trećinu ostrva gde živi turska manjina i proglasila međunarodno nepriznatu državu „Turska republika Severni Kipar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari