Do kraja ove godine trebalo bi da bude rešeno 2.000 stambenih pitanja pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kroz dodelu stanova i putem kredita, rekao je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac prilikom dodele stanova u Gornjem Milanovcu i Čačku. Tom prilikom ministar je dodelio 56 ključeva za stanove u ova dva grada.


Ministar Šutanovac je u Gornjem Milanovcu dodelio 47 ključeva za stanove aktivnim i penzionisanim pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i najavio da će u narednom periodu biti dodeljeno još 24. U Čačku juče je dodeljeno devet stanova, dok će vrlo brzo biti dodeljeno još 12. Prema rečima Šutanovca, u Čačku ostaje još oko 40 porodica da se stambeno zbrinu. On je napomenuo i da će aerodrom Morava vrlo brzo biti stavljen u funkciju civilnih letova i da će na tom aerodromu gravitirati oko dva miliona građana Srbije. Dodao je da će prve linije biti uspostavljene na proleće, kao i da aerodrom ostaje u vlasništvu Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Šutanovac je takođe najavio i da će uskoro u Valjevu početi izgradnja montažnih kuća za pripadnike VJ i Ministarstva odbrane, a da će to kasnije biti učinjeno i u ostalim delovima Srbije. Narednih godina, kako kaže, trebalo bi da bude rešen problem stambenih pitanja pripadnika Vojske Srbije.

Ministar Šutanovac juče je posetio i fabriku Sloboda u Čačku, kada je puštena u rad nova mašina za kompletiranje pirotehničkih sklopova i podsklopova. On je rekao da je reč o najsavremenijoj mašini koja košta oko pola miliona evra, a koja bi godišnje mogla da napravi višemilionsku uštedu.

– U poslednje četiri godine povećan je izvoz vojne opreme za 6,5 odsto, tako da se vidi svetla budućnost ove industrije. Nadam se da ćemo u narednom periodu povećati izvoz i smanjiti spoljno-trgovinski deficit – naglasio je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, događaji koji su zadesili Severnu Afriku doveli su do toga da dođe do smanjenja potražnje vojne opreme, ali da se u narednom periodu očekuje stabilizacija ovog tržišta. Dodao je i da će tim povodom uskoro posetiti Libiju.

Stefanović: Sloboda Čačak u ekspanziji

Zoran Stefanović, direktor fabrike Sloboda u Čačku, rekao je povodom 63 godine od osnivanja fabrike, da je njen rad u ekspanziji, kao i da su poslednje dve-tri godine najuspešnije u radu za poslednjih tridesetak godina. On je rekao da je u toku sklapanje ugovora za nove poslove, kao i da se nada da će sledeća godina biti još uspešnija. Podsetio je da u ovoj fabrici ima 1.757 zaposlenih i da neto plate u proseku iznose skoro 37.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari