Sutra predavanje koliko (ne)poznajemo Tvrđavu u Nišu 1Foto: V. Torović

Predavanje pod nazivom „Koliko (ne)poznajemo Nišku tvrđavu“ istoričara Vladimira Jovanovića biće održano sutra u 18 časova u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Nišlije će moći da čuju Jovanovićevo autorsko predavanje o svim aspektima i značaju Tvrđave za Niš.

„Priča o Nišu je priča o njegovoj tvrđavi. Veličanstveni antički grad Naissus, neosvojivo vojno uporište, ekonomski i kulturni centar i poznato središte brojnih kultova, od samog nastanka svedok je mnogih zbivanja u istoriji, čiji značaj je često prevazilazio okvir jednog provincijskog grada“, navodi Jovanović.

On dodaje su „ti dobri temelji na kojima je podizan kao što su prometna raskrsnica, razvijeno zanatstvo, trgovina i prirodna bogatstva u okolini, u određenim periodima omogućili su mu da dosegne visine mnogih velikih gradova u Rimskom i Vizantijskom carstvu, srednjovekovnoj Srpskoj državi, kao i u dugovekovnoj Osmanskoj imperiji“.

„Danas bogat materijalnim i nematerijalnim nasleđem koje potiče iz tih različitih istorijskih epoha predstavlja izuzeno važan deo ne samo nacionalne, nego i svetske kulturne baštine. Zato i ne čudi da su Niš i njegova tvrđava oduvek bio predmet intersovanja mnogih svetskih putnika“, kaže istoričar.

Tvrđava u Nišu došla je nedavno u žižu javnosti jer su sa njene istočne zidine počeli da se obrušavaju blokovi, a zatvaranje Cvetne pijace je pokazalo da se Beogradska kapija, inače najlepša od četiri tvrđavske kapije, nalazi u lošem stanju.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari