Puno radno vreme ili skraćeni časovi bili su juče u 1.326 škola, dok je rad potpuno obustavljen u 478 škola, pokazuju podaci Ministarstva prosvete.



inistar prosvete Žarko Obradović apelovao je na sve prosvetne radnike da prekinu štrajk i da se što pre uspostavi nesmetani proces obrazovanja.



Prema podacima sindikata od ukupno 1.804 osnovnih i srednjih škola juče je štrajkovalo 1.427. Rad je potpuno obustavljen u 635 škola, dok su skraćeni časovi bili u njih 792.


Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović istakao je da su zahtevi sindikata za povećanjem plata u prosveti od 25 odsto „potpuno legitimni“, i da ne predstavljaju povećanje zarada već samo usklađivanje sa inflacijom, jer su plate u ovom sektoru zamrznute pre dve i po godine.

– Za povišicu u iznosu od 25 odsto, koja bi se ostvarila kroz korekciju koeficijenata zarada, iz republičkog budžeta trebalo bi izdvojiti dodatnih šest milijardi dinara. U ovom trenutku plate su nam prioritet, a zahteve drugih sindikata za dodatnim sredstva kojim bi se poboljšali uslovi rada, nabavila oprema i isplatile otpremnine, smatramo bitnim, ali isto tako mislimo da bi se za rešavanje ovih pitanja trebalo izdvojiti više od 20 milijardi dinara, i da taj novac treba da obezbede i druga ministarstva, za državnu upravu i lokalnu samoupravu i infrastrukturu – rekao je Pavlović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da se nastavak pregovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem očekuje u sredu, kada se vrati iz Brisela. Pavlović je pozvao premijera da oformi tim za pregovore sa sindikatima, jer se štrajk širi a prosvetari neće odustati do ispunjenja njihovih zahteva. Predsednik SOS istakao je da sa Vladom neće potpisati nikakav dogovor, koji prethodno ne potpišu preostala tri sindikata koja štrajkuju – Unija prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije.

Ministarstvo prosvete je u jučerašnjem saopštenju apelovalo na pojedine direktore i štrajkačke odbore da ne sprečavaju ulazak dece u školu, bez obzira na odluku o štrajku. Kako se navodi, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete spremni su za nastavak razgovora sa predstavnicima sindikata. Prosvetni radnici, dodaje se, dobiće povećanje plata u skladu sa planiranim povećanjem plata u javnom sektoru.

Ivošević: Potpuna obustava krši zakon

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Zoran Ivošević kaže za Danas da prosvetni radnici potpunom obustavom rada krše Zakon o štrajku, čije odredbe ukazuju da se u štrajku mora obezbediti minimum procesa rada.

– Međunarodne konvencije koje je naša zemlja potpisala jesu iznad domaćeg zakonodavstva, ali prosvetari moraju da naglase na koje se konvencije pozivaju. Takođe, kako bi to izgledalo kada bi bolnice ili Urgentni centar štrajkovali sa potpunom obustavom rada – pita se Ivošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari