Sutra se vraćaju srpski spasioci angažovani u BiH nakon katastrofalnih bujičnih poplava i klizišta 1foto FoNet/MUP

Specijalističko-spasilački tim za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a koji je bio angažovan u Bosni i Hercegovini stiže sutra u Srbiju, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Njih 36 pripadnika ovog tima bilo je angažovano radi pružanja pomoći nakon katastrovalnih bujičnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini. Njih će sutra, u 18.30 u Loznici sačekati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Kako je nedavno za Danas ispričao zamenik vođe ovog spasilačkog tima Nikola Maksimović, po njihovom dolasku sve je bilo zatrpano nanosima i velikim kamenjem koje se obrušilo sa brda iznad Donje Jablanice. Kako bi pomogli kolegama iz Bosne i Hercegovine u pronalasku i spašavanju nestalih, iz Srbije se uputilo 36 spasilaca sa devet vozila i još četiri radnika „Srbijavode“ koji su sa sobom dovezli dva tegljača – bagera.

„Bio je zatrpan magistralni put koji prolazi kroz selo, dosta kuća je bilo uništeno ili zatrpano nanosima sa tog stenovitog brda koje se odronilo. Primarno je bilo osloboditi taj put, kako bi se uspostavila saobraćajna komunikacija sa Donjom Jablanicom. Veliki broj građevinskih mašina je učestvovao u toj akciji koje su radile danonoćno i ona je sada prohodna, ali policija vrši redukciju saobraćaja, jer je primarno da taj put koriste spasilački timovi i mašine. Ovde su svi maksimalno uključeni u otklanjanje nanosa i potragu za nestalima. Postoje i malobrojne kuće koje nisu oštećene, ali se sugeriše ljudima da ne borave u njima, jer je još uvek vanredna situacija i postoji opasnost od sekundarnih urušavanja. Struje i vode još uvek nema u pogođenom području“, ispričao je tada Maksimović i najavio da će ostati koliko bude trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari