Suvoborska greda: I dalje pritisci na zdravstvene radnike koji su potpisali apel protiv litijuma 1Na terenu branimo Ustav naše zemlje od „okupatora u ruhu rudarskih kompanija” - Jevđenije Julijan Dimitrijević „Suvoborska geda” Foto: Z. S. M.

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ iz Gornjeg Milanovca je danas saopštilo ;da se nastavljaju pritisci na tamošnje lekare da povuku potpise sa javnog apela protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

„Pošto je 100 zdravstvenih radnika Gornjeg Milanovca potpisalo apel protiv rudnika litijuma koji bi ostavili nesagledive posledice po zdravlje ljudi, prvo su usledili pritisci iz Ministarstva, a zatim i ‘podmetanja’ načelnice i direktora Doma zdravlja Danijele Stanojević i Aleksandra Čivovića“, navodi se u saopštenju.

„Suvoborska greda“ piše ;da je načelnica Stanojević prvobitno, ;van radnog vremena, potpisala apel javnosti protiv rudarenja litijuma, da bi danas, tokom vanrednog inspekcijskog nadzora u Domu zdravlja izjavila da nije znala šta potpisuje i da su potpisi prikupljani u toku radnog vremena.

„Ona se potom dodatno ogradila, navodeći da je to političko pitanje o kojem ne želi da se izjašnjava. Ovu tvrdnju je svesrdno podržao i Aleksandar Čivović, koji je na tu poziciju (direktora Doma zdravlja) došao po političkoj liniji, suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti“, rečeno je u saopštenju.

U javnom apelu protiv rudarenja litijuma koji je potpisalo 100 zdravstvenih radnikaGornjeg Milanovca navedeno je da to nije pitanje politike, nego pitanje opstanka.

„Suvoborska greda“ je ocenila da su zagovornici rudarenja i „njihovi službenici“ oni koji to pitanje pokušavaju da politizuju.

„Koliko smo ponosni na sve one lekare i zdravstvene radnike koji su iskreno digli glas protiv uništavanja životne sredine i života i zdravlja ljudi, toliko smo poraženi postupcima pojedinih lekara koji slepo slušaju zagovornike rudarenja litijuma i bora, pa čak i podmeću neistine, gazeći po sopstvenom pozivu i ugledu“, napomenuto je u saopštenju.

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ je poručilo ;da pruža „apsolutnu podršku svima koji neće podleći pritiscima i spletkama Ministarstva zdravlja, načelnice Danijele Stanojević i direktora Aleksandra Čivovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari