Ako vidite beli dim iznad kanalizacionih šahtova, ništa strašno: Nadležni najavili suzbijanje komaraca u Beogradu 1Foto: Beoinfo

Komisija za nadzor nad sprovođenjem mera suzbijanja štetnih organizama, zbog povećane brojnosti larvi i odraslih jedinki komaraca, naročito u centralnim beogradskim opštinama, ukazala je na potrebu njihovog intenzivnijeg suzbijanja u kanalizacionim sistemima, koji su prepoznati kao mikro-žarišta, javlja danas Beoinfo.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine zaključio je u vezi sa tim ugovor čiji je predmet usluga suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže na teritoriji Beograda.

Suzbijanje će se obavljati na delovima teritorija opština Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad.

Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže započeće 21. avgusta, a o tačnim lokacijama, vremenu početka i završetka tretmana javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Kako će se tretman obavljati apliciranjem preparata u kanalizacionu mrežu kroz šahtove, moguća je pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova.

Akcije suzbijanja će se sprovoditi u ranim jutarnjim časovima, a povremeno može doći do kratkotrajnog zatvaranja pojedinih ulica.

Usluga se, kako je navedeno, obavlja preparatom koji je registrovan u nadležnom ministarstvu, a upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante i saksije kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca, naveo je Sekretarijat, koji preporučuje i upotrebu zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima.

Kao veoma bitno istaknuto je i redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na njihove otvore.

Prilikom boravka u prirodi, poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari