Duže od dva sata trajao je razgovor Knuta Volebeka, predstavnika OEBS-a zaduženog za nacionalne manjine, u Bujanovcu sa predstavnicima albanskih političkih partija iz Bujanovca i Preševa, nakon čega se novinarima jedino obratio Riza Haljimi, narodni poslanik i lider PDD.

– Mi smo razgovarali sa gospodinom Volebekom o aktuelnoj situaciji i dali nove elemente za dalji razgovor sa predstavnicima vlasti u Beogradu – bio je kratak Haljimi. Protokolom nije bilo predviđeno da se nakon sastanka u kancelariji OEBS u Bujanovcu novinarima obrati i Knut Volebek, a izostale su i izjave drugih albanskih čelnika. Albanski izvori sa juga Srbije potvrdili su za Danas da će „predstavnik OEBS imati u naredna dva dana razgovore i sa čelnicima vlasti u Beogradu u vezi sa nastalom situacijom oko uklanjanja spomen-obeležja pripadnicima OVPMB u Preševu“. Kako je nezvanično potvrđeno našem listu, Volebek će razgovarati sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

– Proces poboljšanja uslova zajedničkog života Srba i Albanaca u regionu juga Srbije u ovom trenutku je najvažniji i mi podržavamo ideju izgradnje zgrade Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, gde će se školovati treća generacija studenata – rekao je Volebek, koji je juče u Bujanovcu posetio i lokaciju gde će se graditi zgrada Ekonomskog fakulteta.

Nakon sastanka sa predstavnicima albanskih političkih partija sa juga Srbije u zgradi SO Bujanovac, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković naglasio je da je „preciziran stav da Koordinaciono telo nikada i nije adresa za rešavanje problema uklonjenog spomen-obeležja ispred zgrade opštine u Preševu“.

– Ministarstvo pravde i nadležni inspekcijski organi su adresa za rešenje ovog problema i svi predstavnici državnih organa spremni su da se uključe u njegovo rešavanje. To podrazumeva zvanični zahtev lokalne samouprave iz Preševa – naglasio je Stanković.

Predsednik Opštine Bujanovac i lider Demokratske partije Nagip Arifi, koja je u koaliciji sa srpskim partijama u lokalnoj vlasti u ovoj opštini, istakao je „značaj brige za školovanje mladih ljudi koji žive u ovoj opštini“.

– Nastojaćemo da uz podršku države Srbije, čiji smo građani, unapredimo obrazovni nivo u našoj opštini, čiji efekti tek treba da se oseti, a u čemu veliku ulogu ima Ekonomski fakultet iz Subotice i profesor Milan Vunjak – rekao je novinarima Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari