Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, kazao je da je Crna Gora posvećena borbi za prava djece i njihov razvoj.

On je na specijalnoj sjednici SO Bijelo Polje, posvećenoj razmatranju finalnog izvještaja o implementaciji Lokalnog plana akcija za djecu u Bijelom Polju (2005-2010.) i kampanji “Govorimo o mogućnostima o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju”, kazao da Crna Gora stvara uslove da sva djeca imaju kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

– Zajedno sa međunarodnim institucijama, Vladom i lokalnim upravama radimo na tome da stvorimo servise za djecu ometene u razvoju. Sva djeca imaju iste potrebe, a obaveza nas starijih je da im te potrebe ispunimo, kazao je Numanović. On je poručio djeci da su njihovi zahtjevi obaveza starijih. “Budite sigurni da ćemo biti istrajni da vam stvorimo što bolje uslove za vaše kvalitetno odrastanje”, poručio je ministar Numanovic.

Specijanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovala je i šefica Kancelarije UNICEF u Crnoj Gori Noala Skiner, koja je naglasila da je Bijelo Polje postalo model u Crnoj Gori na polju promovisanja dječjih prava, pokazujući, kako je kazala, kontinuiranu posvećenost obezbjeđivanju boljih uslova za svu djecu u zajednici.

– Bio je ovaj grad pionir u uspješnom uspostavljanju servisa dječje i socijalne zaštite, kroz formiranje javnih ustanova Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama “Tisa” i Centra za podršku djeci i porodici, sa jakim vezama u oblastima obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i ljudskih prava, pokazujući punu spremnost da dijele svoja iskustva i pruže pomoć kolegama iz drugioh opština. Ponosna sam što je UNICEF u svemu bio prisutan i što će nastaviti da daje podršku i u budućnosti, kazala je Skiner, a gradonačelnik Tarzan Milošević istakao da je na taj način Bijelo Polje prvi u Crnoj Gori i regionu ispunilo međunarodne standarde u borbi za prava djeteta.

– U narednom periodu biće nam prioritet smanjenje siromaštva, školovanje, zdravstvena zaštita i socijalni položaj djece, kazao je Milošević.

Postignuti značajni rezultati

Nakon sjednice, ministar Numanović, šefica Kancelarije UNICEF-a Skiner, načelnik Kancelarije za sprečavanje trgovine ljudima Zoran Ulama i ostali gosti su posjetili Osnovnu školu „Dušan Korać” i Centar za podršku djeci i porodici. – Ovaj Centar je bio preteča Zakona o maloljetničkoj delikvenciji i podrazumijeva da država kakva je Crna Gora ima što više ovakvih servisa, tako da ćemo se u narednom periodu truditi da i u ostalim gradovima naše države oformimo ovakve i slične centre. Ono što je urađeno u posljednje dvije godine, otkada ovaj Centar funkcioniše, ukazuje na to da su ostvareni značajni rezultati u smislu preventivnog i edukativnog, kazao je Numanović. Načelnik Kancelarije za sprečavanje trgovine ljudima Zoran Ulama istakao je da ovakvi centri mogu da utiču na smanjenje trgovine ljudima, pogotovo kada su djeca prosjaci u pitanju. „Mi nemamo izražen problem trovine djecom, ali moramo preventivno djelovati, kazao je Ulama.

Poboljšati položaj i prava djece

– Opština Bijelo Polje je prva u Crnoj Gori usvojila Lokalni plan akcije za djecu za period 2005-2010. u skladu sa Nacionalnim planom akcije za djecu, koji je izrađen uz podršku UNICEF u Crnoj Gori i predstavlja strateški dokument koji definiše lokalnu politiku usmjerenu na stvaranje podsticajnog okruženja za svu djecu i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja i prava djece u Bijelom Polju, kaže predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Refik Bojadžić. On ističe da su otvaranje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama “Tisa” i Centra za podršku djeci i porodici samo neka od najvažnijih dostignuća Lokalnog plana akcije za djecu u Bijelom Polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari