Svadbarski kupus je popularan gastronomski specijalitet u Srbiji, koji se tradicionalno priprema od kupusa, nekoliko vrsta mesa i brojnih začina, što mu daje vrlo bogat ukus i poseban gurmanski šmek.
Svadbarski kupus je ukusniji ukoliko se koristi više različitih vrsta mesa. Zbog toga recept koji danas delimo sa vama kombinuje sveže i suvo meso, što garantuje savršenu aromu. Za pikantnost tu su brojni začini, dok paradajz pire donosi neophodnu svežinu, te savršeno balansira sve pomenute ukuse i arome.
Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept za svadbarski kupus koji će oduševiti sve one koji ga budu probali:
Svadbarski kupus
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjskog mesa (najčešće se koristi vrat ili but, ali može i plećka)
- 300 g dimljene slanine ili suve kobasice
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja paradajz pirea (ili 2-3 paradajza, rendana)
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- kašičica sušenog majčine dušice
- 2 kašičice soli (po ukusu)
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica šećera
- 1 lovorov list
- 2-3 kašičice suve začinske mešavine
- 2-3 kašičice biljnog ulja
Priprema:
- Svinjsko meso operite i isecite na veće komade. Dimljenu slaninu ili kobasicu isecite na kolutove ili komadiće.
- U velikom loncu ili u dubljem tiganju zagrejte malo ulja i propržite meso dok ne dobije lepu, zlatnosmeđu boju sa svih strana.
- Crni luk sitno iseckajte i dodajte u lonac sa mesom, pa pržite dok luk ne postane staklast.
- Dodajte mlevenu crvenu papriku, sušenu majčinu dušicu, lovorov list i sve dobro promešajte.
- Kiseli kupus iseckajte na manje komade, ako je potrebno. Dodajte ga u lonac sa mesom i lukom, pa sve dobro promešajte. Ako je kupus previše kiseo, možete ga malo isprati pod mlazom vode, ali pazite da ne izgubi sav ukus.
- Dodajte šećer, biber, so i začinsku mešavinu, pa sve dobro sjedinite.
- Ako koristite paradajz pire, dodajte ga u ovoj fazi. Ako ste koristili svež paradajz, prvo ga obarite, oljuštite i izrendajte, pa dodajte u jelo.
- Nalijte vodom da sve fino ogrezne, pokrijte lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Periodično proveravajte i, ako je potrebno, dolivajte pomalo vode, ali pazite da jelo ne bude previše vodenasto.
- Povremeno promešajte da ne bi zagorelo, a na kraju proverite da li je meso mekano i kupus dobro skuvan.
- Kada je jelo gotovo, poslužite ga dok je još vruće, po želji uz krompir ili hleb. Prijatno!
Savet:
Svadbarski kupus je jedno od onih jela koje što duže stoji, to je lepše, pa je čak i bolje ako ga ostavite da „odstoji“ par sati ili čak preko noći. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.