Bračni parovi u Svrljigu, koji brak zasnuju od 1. januara 2012. godine dobijaće finansijsku pomoćopštine u iznosu od 100.000 dinara, dok će parovima iz seoskih sredina pomoćbiti nešto veća i iznosiće 150.000 dinara. Takođe, za svako novorođeno dete, do navršene prve godine, opština će izdvajati po 5.000 dinara mesečno.


Ove odluke Skupština opština Svrljig usvojila je jednoglasno, a precizirano je da su neki od uslova za dobijanje pomoći parovima da jedan od supružnika živi bar šest meseci pre venčanja na teritoriji opštine Svrljig i da supružnici tu ostanu narednih pet godina. Među uslovima se između ostalog navodi da iz bračne zajednice za pet godina mora biti rođeno bar jedno dete, izuzev u slučaju da je to nemoguće iz zdravstvenih razloga ili u slučaju smrti jednog od supružnika.

U odluci o jednogodišnjoj pomoći u iznosu od 5.000 dinara mesečno za novorođenčad naglašeno je da jedan od roditelja mora biti prijavljen na teritoriji opštine Svrljig najmanje šest meseci pre rođenja deteta, a da majka i dete moraju imati prebivalište na teritoriji opštine u naredne dve godine. Skupština je ove odluke usvojila jednoglasno na predlog vladajuće Ujedinjene seljačke stranke, iako je skoro isti predlog opozicione Demokratske stranke odbijen na jednoj od prethodnih sednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari