Crkvena opština u Guči raspisala je juče licitaciju prostora za postavljanje ugostiteljskih objekata na predstojećem 47. Saboru trubača, suprotno odluci Saborskog odbora. Sabor se održava od 8. do 12. avgusta, a licitacija je u nadležnosti Mesne zajednice. Licitacija Crkvene opštine zakazana je za 18.

Crkvena opština u Guči raspisala je juče licitaciju prostora za postavljanje ugostiteljskih objekata na predstojećem 47. Saboru trubača, suprotno odluci Saborskog odbora. Sabor se održava od 8. do 12. avgusta, a licitacija je u nadležnosti Mesne zajednice. Licitacija Crkvene opštine zakazana je za 18. jul u 11 časova u prostorijama Crkvenog doma, a reč je o najatraktivnijem prostoru. Sukob s Mesnom zajednicom oko podele prihoda traje nekoliko godina, jer organizator (opština Lučani) traži 70 odsto, a Crkva polovinu prihoda.
Zbog spora je odlučeno da se ove godine, prvi put u proteklih 46 godina, porta crkve ne koristi za šatre. Pravni zastupnik Crkvene opštine, advokat Miodrag Aleksić, rekao je da organizatori Sabora nemaju pravo da uvode komunalnu taksu za korišćenje privatnih poseda u poslovne svrhe, već se to odnosi isključivo na javne površine, što crkveno zemljište nije. Predsednik Mesne zajednice Miroslav Radojičić rekao je agenciji Beta da je raspodela prihoda regulisana posebnom odlukom koja je u skladu sa Zakonom o turizmu i da to važi za sve vlasnike površina, a da je rok za podnošenje zahteva istekao 30. maja. „Izdavanje privatnih poseda bez zaključenog ugovora s Mesnom zajednicom i plaćanja utvrđene naknade povlači preduzimanje odgovarajućih mera, pa i zabranu obavljanja delatnosti i uklanjanje objekata, što važi i za Crkvenu opštinu“, naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari