Svađa zbog matematike 1

Matematički institut SANU nije učestvovao u ovogodišnjem „Maju mesecu matematike“, iako je svih ranijih godina bio ravnopravan partner Centru za promociju nauke (CPN) u organizaciji te manifestacije.

Na ovu informaciju pažnju javnosti je skrenuo ministar prosvete Mladen Šarčević, reagujući na tvrdnju Nemanje Đorđevića, direktora CPN-a, da je njegova smena pokrenuta zbog toga što je u otvorenom pismu pozvao Šarčevića da se izjasni o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije.
Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Matematički institut se povukao jer je CPN sebe predstavljao i reklamirao kao jedinog organizatora ove popularne manifestacije. Na pitanje da li su se zbog toga povukli, Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU odgovara da „ne mogu da se povuku iz nečega u čemu ni ne učestvuju“.

– Matematički institut SANU je kreator ideje o ovoj manifestaciju u kojoj smo kao organizatori učestvovali od njenog osnivanja 2012. Pogledajte kako izgledaju panoi u Knez Mihailovoj postavljeni u sklopu „Maja meseca matematike“. Teško da se može reči da smo otkazali saradnju nečemu u čemu ne učestvujemo – rekao je Ognjanović.

Iz CPN-a potvrđuju da im je Matematički institut već šest godina partner u pomenutoj manifestaciji i da nikad nisu imali primedbe.

– Nažalost, dan nakon što je objavljeno otvoreno pismo direktora Nemanje Đorđevića upućeno ministru Šarčeviću i na sam dan otvaranja manifestacije „Maj mesec matematike“, Matematički institut SANU je pismom otkazao svoje učešće uz opravdanje da se u materijalima ne pominje ime instituta, što svakako nije istina, a koji je pravi razlog, nejasno je – kažu za Danas u CPN-u.
U najavi ovogodišnjeg „Maja meseca matematike“, koja je medijima upućena 5. maja, kao organizator se pominje isključivo CPN. Međutim, prošle godine, kada je na čelu CPN-a takođe bio Nemanja Đorđević, kao organizatori su navedeni Centar i Matematički institut. Ognjanović kaže da je prošle godine Institut obeležavao 70 godina od osnivanja i da su tom jubileju bile posvećene radionice i izložbe u okviru „Maja meseca matematike“. On podseća da Matematički institut nije pod ingerencijom Ministarstva prosvete već SANU i da cela priča nema veze sa najavljenom smenom direktora CPN-a. On kaže da je Matematički institut uvek učestvovao volonterski, a da su manja sredstva dobili jedino 2012. za tehničke troškove, poput štampanja materijala i slično.

Ove godine u „Maju mesecu matematike“ nije bilo mesta za Matematičku gimnaziju, jer ih CPN nije pozvao da učestvuju. To za Danas tvrdi direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović, napominjući da su đaci i nastavnici te škole do ove godine aktivno učestvovali i to isključivo volonterski, kao i da je Matematička gimnazija besplatno pozajmljivala opremu za izvođenje nekih ogleda. Međutim, U CPN-u tvrde da Matematička gimnazija jeste dobila poziv da učestvuje u „Maju mesecu matematike“ i da to mogu da potvrde i Zoran i Srđan Ognjanović.

Otkaz iz „tehničkih razloga“

Podsećamo da je nakon spora povodom najavljene smene Nemanje Đorđevića, Studentski kulturni centar „iz tehničkih razloga“ otkazao organizaciju tribine CPN-a „Borba za opstanak Čarlsa Darvina“. Tribina je bila zakazana i najavljena pre nego što je u medijima objavljeno Đorđevićevo pismo Šarčeviću. SKC je pod ingerencijom Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari