Švajcarci su na jučerašnjem referendumu podržali predlog o zabrani gradnje minareta koji su predložile desničarske partije. Desničarske stranke, predvođene Švajcarskom narodnom partijom, minarete smatraju simbolom militantnog islama, a ranije su već organizovale kampanje protiv imigranata.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazivala su da je podrška ovom predlogu rasta, ali nije bilo izvesno da li će biti prihvaćen. Ispitivanje javnog mnjenja prošle sedmice pokazalo je da se 53 odsto građana protivi ovoj inicijativi, 37 odsto je podržava, a 10 odsto je neopredeljeno.

Švajcarsko Savezno veće odlučno se protivilo ovoj inicijativi, a mnogi ovdašnji zvaničnici i borci za ljudska prava kritikovali su plakat za referendum na kome su minareti prikazani kao rakete koje se uzdižu iz švajcarske zastave, a pored je prikazana potpuno pokrivena žena. Muslimani, koji čine oko šest odsto od oko 7,5 miliona građana Švajcarske, zasad se nisu oglašavali. Privrednici smatraju da će zabrana gradnje minareta teško pogoditi švajcarsku ekonomiju pošto će se uvrediti bogati muslimani koji koriste usluge domaćih banaka, posećuju mesta za odmor i kupuju luksuznu robu švajcarske izrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari