Švajcarska daje dva i po miliona franaka 1Foto: FreeImages/Michael Faes

Sporazum o projektu smanjenja rizika od elementarnih i drugih nepogoda u opštinama u Srbiji između Vlade Švajcarske, Srbije, opštine Paraćin i grada Užica, razmatran je i kao važna tema na sednici Opštinskog veća Paraćina.

Ovaj sporazum odnosi se na odobravanje tehničke i finansijske pomoći, a realizovaće se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima jer je Švajcarska preuzela obavezu da podrži Srbiju u procesu saniranja posledica poplave 2014. U Paraćinu je cilj da se poveća kapacitet protoka kroz korito reke Crnice. Članovima Opštinskog veća pojašnjeno je da se radi o rehabilitaciji glavnih kolskih mostova, za šta je Švajcarska obezbedila 2,5 miliona franaka.

Sa Razvojnom agencijom te države već je u okviru projekta unapređenja energetske efikasnosti ugovorena potpuna rekonstrukcija pet osnovnih škola sa 1,2 miliona švajcarskih franaka. U oba slučaja predviđeno je učešće lokalne samouprave od 20 odsto. Regulacija korita reke Crnice, čiji se početak očekuje naredne godine, imaće pun efekat samo ako se reši problem mostova, pa se naredne, a takođe i 2018. i 2019. godine očekuje veliki obim poslova u paraćinskoj opštini, budući da je već izvesno sedam miliona evra međunarodnih donatorskih para, a postoji mogućnost ugovaranja još oko 2,5 miliona, piše u opštinskom biltenu Paraćina.

Kako se navodi, između ostalog, mogući su radovi na kanalu za odvođenje voda u Vrapčanu, te finansiranje jačanja organizacionih resursa lokalne samouprave za vanredne situacije.

Paraćin Danas – Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Paraćin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari