Vlada Srbije, dostavila je Studiju o procjeni uticaja koji će izgradnja i rad dvije hidrocentrale u Brodarevu, nedaleko od granice sa Crnom Gorom, „Brodarevo1“ i „Brodarevo2“ imati na okolinu. Srpski projekat izgradnje ove dvije hidrocentrale u Brodarevu kod Prijepolja, koji planiraju srpska Vlada i kanadska kompanije „REV“, čija će izgradnja koštati oko 145 miliona eura, nailazi na mnogo protivljenja kod mještana područja koje smatra da je ugroženo tom izgradnjom i kod NVO sektora u obje države.

Optužbe iz NVO sektora i mještana koji žive u dijelu Limske doline gdje je predviđena izgradnja, da će te hidrocentrale nanijeti nesagledivu štetu okolini, ljudima, živom svijetu, ali i da će uslijediti i klimatske promjene, tiču se i toga da će HE „Brodarevo1“ obuhvatiti i dio crnogorske teritorije, zalazeći oko sedam kilometara duboko. Osim nevladinog sektora i mještana ugroženog područja izgradnji ovih hidrocentrala protive se i ekolozi. Rifat Kajabegović, biolog i predstavnik Ekološkog društva Bijelo Polje, kaže da rijeka Lim ima ogroman biološki i ekološki potencijal, ne samo u regionu, već i u Evropi i da je decidno protiv bilo kakve izgradnje hidrocentrala.

– Lim je izuzetno bogat ribljim i ostalim vrsta interesantnim u biološkom i ekološkom smislu. To je jedan veoma živ eko-sistem koji će se izgradnjom brana narušiti. Kanjon Lima je takođe i jedan od najljepših u Evropi. Kada kažemo da je rijeka Tara suza Evrope, to je u redu, ali Lim, koji ima izuzetnu Kumaničku klisuru, predstavlja jedan izvanredan prostor za mnoge sportsko-rekreativne aktivnosti kao što je rafting, kajak, skokove u vodu… Da ne govorimo da će sportski ribolov na Limu biti potpuno uništen. Osim nabrojanog, doći će i do mnogih klimatskih promjena. To možemo lako uočiti iz iskustva izgradnje sličnih objekata u okruženju, kako je na tim mjestima došlo do promjene klime. Dolazi do povećanja vlažnosti i ostalih poremećaja koji su itekako značajni u klimatskom smislu. Klima se inače u globalnom smislu promijenila, a izgradnjom dvije hidroelektrane, žitelji ovog područja bi osjetili još teže posljedice, priča Kajabegović.

Što se tiče studije o procjeni uticaja na okolinu ove dvije hidroelektrane, ona se osim sajta Agencije za zaštitu životne sredine, gdje se može naći i pregledati, dostupna i u kancelariji Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Bijelo Polje. Većina Bjelopoljaca smatra da ove hidroelektrane neće smjeti tako lako da se grade bez ispitivanja svih činjenica i faktora koji mogu uticati na okolinu i život ljudi u obje države. Bjelopoljac Dragan Drobnjak vjeruje da Crna Gora neće dozvoliti da se ugrozi njen narod i teritorija.

– Svaka pojedinost mora biti jasna. Prvo treba izvagati šta se time dobija, a šta gubi. Ukoliko će te hidrocentrale donijeti više dobra nego štete, onda sam za to, ali ukoliko ćemo imati više loših, nego dobrih pojava, onda sam protiv, mada lično mislim da to i nije baš najzdraviji i najbezbjedniji način da se dobije struja. Više sam za to da se koriste neki drugi izvori, koji se koriste u razvijenim zemljama, kao što su vjetar i sunce, kaže Drobnjak.

U Studiji o procjeni uticaja gradnje hidroelektrana na Limu na životnu sredinu, beogradskog Energoprojekt-Hidroinženjeringa, koju je srpska vlada dostavila crnogorskoj, tvrdi se da „režim prirodnog toka rijeke Lim na teritoriji Crne Gore neće biti ugrožen izgradnjom hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2.

U studiji se navodi da će se brane na Limu nalaziti na području opštine Prijepolje, na prostoru srednjeg Polimlja, uglavnom na klisurastim potezima Lima. Pregradni profil brane Brodarevo 1 lociran je na oko 3,5 kilometara uzvodno od mosta u Brodarevu u kanjonjskoj dionici Lima. Brana će biti visoka oko 39 metara. Pregradni profil Brodareva 2 predviđen je na oko 12 kilometara uzvodno od Prijepolja, a brana će biti visoka oko 46 metara. Akumulacija će se prostirati do ulaza u naselje Brodarevo.

Područje na kojem se predviđaju brane je u neposrednoj vezi sa dvije važne saobraćajnice – željeznička pruga Beograd-Bar, koja se nalazi na desnoj obali Lima i magistralni put M21 Prijepolje-Bijelo Polje, trasiran na lijevoj obali Lima.

– Izbor broja i lokacija pregradnih profila je određen optimizacijom hidroenergetskog korišćenja voda poteza rijeke Lim od profila Lučice do granice sa Crnom Gorom, s obzirom na činjenicu da se postojeći magistralni put Prijepolje – Bijelo Polje nalazi većom dužinom uz korito rijeke sa relativno niskim kotama nivelete – navodi se u dokumentu.

Dodaje se da usvojena varijanta predstavlja tehničko rješenje iz Energetske dozvole za izgradnju hidroelektrana Brodarevo 1 na profilu „Junakovine“ i Brodarevo 2 na profilu „Lučice“, kojim se ne ugrožava režim prirodnog toka rijeke Lim na teritoriji Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari