Poslednje istraživanje koje je Tim za podršku i pomoć žrtvama nasilja sproveo među 1.221 ispitanicom pokazalo je da čak 39,9 odsto anketiranih Piroćanki trpi nasilje. Od tog broja najviše je onih koje su psihički zlostavljane – 29,9 odsto, fizičko nasilje izvršeno je nad 23,7 odsto žena, dok je 14 odsto anketiranih žena seksualno zlostavljano. U Pirotu još uvek nema sigurne kuće u kojoj bi bile smeštene žrtve porodičnog nasilja, ali je izvesno da će uskoro i ovaj grad dobiti privremeno utočište za osobe koje su žrtve nasilja.

– U Pirotu nema sigurne kuće jer ona postoji u Nišu gde su bile jedno vreme smeštene dve žene, žrtve nasilja. Naša ustanova ima projekat stvaranja jednog takvog utočišta za žrtve nasilja u Pirotu. Imamo jedan manji stan kome su potrebne određene adaptacije i nabavka nameštaja. Taj stan bi bio mesto za zbrinjavanje žrtava nasilja, odnosno njihov privremeni smeštaj dok traje proces. Taj stan bi bio za urgentne slučajeve. Nama treba novac za adaptaciju stana i nameštaj. U ovom trenutku tačno ne znam koliko je za sve to potrebno para, ali ukoliko pronađemo donatore i sve to uradimo, s tim bismo vrlo brzo krenuli – kaže direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić.

Rukovodilac Tima za pomoć i podršku žrtvama nasilja dr Suzana Stanković kaže da iako žene još uvek nisu dovoljno osnažene da prijave nasilnika, ipak se češće odlučuju na ovaj korak nego ranijih godina.

– Mnogo češće se reše da dođu i prijave nasilje, i to uglavnom kada osete da su ugrožene do te mere da više ne mogu da trpe. Obično prođe mnogo vremena, tako da mnoge žene trpe nasilje i po deset godina – kaže dr Stanković.

Za deset i po meseci ove godine Policijska uprava je podnela 48 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, dok su u celoj prošloj godini bila 42 ovakva slučaja. Najčešće žrtve su žene, mada je sve prisutnije i nasilje odrasle dece nad roditeljima. Najveći broj ovog krivičnog dela desio se u Beloj Palanci – 18, zatim u Pirotu – 13, u Dimitrovgradu – 12, dok je u Babušnici registrovano pet slučajeva. Portparolka Policijske uprave Pirot Olivera Kostić kaže da je najveći broj nasilnika starosti između 36 i 55 godina.

– Kada je reč o žrtvama, najviše ih je u uzrastu od 26 do 35 godina, mada imamo skoro jednak broj oštećenih lica i u uzrastu između 46 i 55, ali i starijih od 65 godina. Najveći broj slučajeva nasilja u porodici dešava se između supružnika, odnosno bračnih partnera, a zabeleženi su i slučajevi nasilja među vanbračnim partnerima. Kada su u pitanju bračni drugovi, u većini slučajeva nasilnici su muževi, mada smo ove godine registrovali jedan slučaj u kome je žena vršila nasilje nad suprugom – kaže Kostićeva.

U poslednjih deset godina od 21 evidentiranog ubistva na području koje pokriva Policijska uprava u Pirotu, čak 13 se desilo u porodici. Poslednji slučajevi desili su se u aprilu i julu ove godine. U prvom slučaju muž je najpre ubio ženu, zatim ćerku, a onda je i sebi presudio, dok je u drugom slučaju suprug ubio ženu, a ranio njene roditelje. Komandir policijske ispostave Policijske uprave u Pirotu Dragan Đorđević kaže da se po svim prijavama nasilja u porodici hitno interveniše.

Žrtve, pored Policijske uprave, nasilje mogu da prijave i službi SOS telefona koji je dostupan 24 sata. Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad Marije Vasić, ovoj službi nedeljno prijavi se tri do četiri slučaja nasilja.

– U većini slučajeva broj SOS telefona pozivaju žene. Imali smo jedan ili dva poziva dece koja su trpela nasilje, ali i starih osoba koje prijavljuju da ih maltretiraju punoletna deca. U proteklih šest meseci nije bilo nijednog poziva muškaraca. Često se dešava da jedna ista žena i do sedam puta prijavi nasilje, pa tek onda odluči da podnese krivičnu prijavu ili se saglasi da mi, kao organ starateljstva, to uradimo. Žrtvama nasilja pružamo jednokratnu novčanu pomoć, jer uglavnom žene koje koje trpe nasilje, ekonomski zavise od svog supruga – kaže Vasićeva.

Izrečena 21 presuda

Prema podacima iz Opštinskog javnog tužilaštva za krivično delo nasilja u porodici od početka godine do kraja novembra doneta je 21 presuda. Od ovog broja izrečeno je 10 uslovnih osuda, tri novčane i sedam zatvorskih kazni. Doneta je i jedna oslobađajuća presuda. Na ovaj broj presuda tužilaštvo je izjavilo tri žalbe od kojih je jedna uvažena tako što je uslovna osuda preinačena na kaznu zatvora. Pored toga, presudom je izrečena i jedna mera bezbednosti, odnosno zaštitni nadzor od godinu dana koji sprovodi Centar za socijalni rad.

 

Međunarodno istraživanje

Dr Suzana Stanković rukovodila je i istraživanjem o zastupljenosti nasilja u porodici i partnerskim odnosima na nivou jugoistočne Evrope. Studija je rađena u pet zemalja – Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prema podacima iz ove studije, u ovim zemljama, žene su se najčešće izjašnjavale da trpe psihičko nasilje. Ono se kreće u rasponu od sedam odsto u Turskoj do 74 odsto u Bugarskoj. Iza psihičkog po učestalosti je fizičko nasilje. Najčešći vid ovog nasilja zastupljen je u Crnoj Gori – 50 odsto, Bugarskoj – 36, Makedoniji – 29, Srbiji – 28 i u Turskoj – pet odsto. Seksualno nasilje bračnog partnera trpi 33 odsto ispitanica u Bugarskoj, 22 u Makedoniji, u Crnoj Gori 19 odsto, Srbiji 14, dok je u Turskoj šest odsto ispitanica seksualno zlostavljano – kaže dr Suzana Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari