U taboru „orlova“ nema mesta kalkulacijama i gledanja u tuđe dvorište. Svi su svesni da pobeda protiv Australije u trećem kolu grupe D na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi garantuje prolaz u narednu fazu takmičenja pa se u skladu sa tim i razmišlja. Dejan Stanković je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao da je ovaj tim navikao da igra pod pritiskom rezultata.

– Svaka sledeća utakmica je meč generacije, nosi svoju težinu i značaj. Ako pobedimo Australiju, prvi put idemo kao Srbija u osminu finala. Svaka utakmica za nas je istorijska. Pritisak je sastavni deo fudbala i ovakvog takmičenja, ali mi imamo iskustvo igranja u takvim situacijama – jasan je Stanković.

Svestan je kapiten „orlova“ da i Australija ima svoje šanse za plasman u nokaut fazu, tako da sigurno neće izaći na megdan protiv Srbije sa belom zastavom.

– Podatak da su na oba dosadašnja meča dosta dugo igrali sa igračem manje od rivala, a da se to bukvalno nije primećivalo, dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Mi smo nekako uvek igrali bolje kada smo bili brojčano jednaki sa protivnikom nego kada smo imali igrača više, pa nam ostaje da se nadamo da neće biti isključenja. Dosta su odgovorni, vredni, pošteni jedni prema drugima, a to je uvek prednost više – istakao je Stanković.

Miloš Krasić se slaže sa starijim kolegom, ali veruje u dobro izdanje ekipe koja je protiv Nemačke pokazala napredak u odnosu na premijerni susret protiv Gane.

– Važno je da od početka uspostavimo svoj sistem igre, jer ćemo tako lakše stići do željenih bodova. Australijanci nisu zaslužili ubedljiv poraz protiv Nemaca, jer su samo u ranoj fazi bili malo lošiji. Bili su odlični protiv Gane i zasluženo su sačuvali bod na svom kontu. Dobar su kolektiv, dosta trče. I pored toga što će igrati bez ponajboljih igrača, verujem da imaju dobre zamene i da će ići na pobedu u našem međusobnom susretu – rekao je Krasić, dodavši da večernji termin odigravanja susreta ne sme biti problem za igru izabranika Radomira Antića.

– U ponedeljak smo prvi put trenirali pod reflektorima i sve je proteklo u najboljem redu. Svi smo profesionalci, moramo da se naviknemo na nove uslove. Siguran sam da nam to neće predstavljati problem – zaključio je desni vezni srpskog tima.

Naša ekspedicija danas putuje za Nelspruit, gde će sutra od 20.30 igrati poslednji meč u grupi D na Mundijalu protiv selekcije Australije.

Sude Urugvajci

Glavni su dija meča između Srbije i Australije biće Urugvajac Horhe Lariondo, koji se na listi sudija Svetske fudbalske federacije (FIFA) nalazi od 1998. godine. Njegovi pomoćnici biće mu zemljaci Pablo Fandino i Maurisio Espinoza, a četvrti arbitar biće Karlos Batres iz Gvatemale.

Trio „kengura“ na prinudnom odmoru

Selektor Australije Pim Verbek neće moći protiv Srbije da računa na trojicu važnih igrača. Krejg Mur neće moći da nastupi sutra uveče zbog parnih žutih kartona, Hari Kjuel zbog direktnog crvenog koji je zaradio u meču protiv Gane, a Vins Grela još uvek oseća posledice povrede članka. Dobra vest za Verbeka je da se u tim vraća Tim Kejhil, koji je zbog dobijenog crvenog kartona na startu Mundijala preskočio meč protiv „crnih zvezda“.

Stanković: Nikad neću ostaviti reprezentaciju

Kapiten „orlova“ istakao je da će biti deo nacionalnog tima dok god to bude u interesu reprezentacije.

– Dejan Stanković nikada neće ostaviti reprezentaciju već će se oprostiti od dresa sa državnim grbom kada ona bude završila sa mnom. Kada reprezentacija bude mogla bez Dejana, neće me biti u sastavu – još jednom je Stanković potvrdio želju da bude deo reprezentacije dok god bude mogao konkretno da pomogne na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari