Svake godine sve gori podaci o pušačima, SZO: Duvanska industrija cilja na mlade 1Foto: Shutterstock/Diego Cervo

U Srbiji se još čeka zakon o zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima. Puši trećina stanovnika, a zbog toga prevremeno umre 20 hiljada ljudi. Tema obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima je – Zaštita dece od uticaja duvanske industrije.

Deca sve više koriste elektronske cigarete i to više od odraslih. „Tu nije bitno da li su cigarete, da li su elektronske cigarete, duvan, počeli su nargile i to je sve mlađa populacija. Smatram da treba maksimalno stati tome na put. Imamo psihologa koji radi sa decom, organizuju se predavanja, zajedničke radionice”, rekla je Daniela Dimeska, direktorka Tehničke škole „Novi Beograd“.

„Oni vide da je duvan prisutan na sve strane, da je na svakom koraku dostupan u medijima, u muzici tako da ono što je njihov problem, i zbog čega protestuju je ta dvoličnost u našem društvu. Ako smo za to da se duvan izbaci, to bi trebalo da važi za sve, a ne samo za mlade kojima dođemo pa kažemo – Ne smeš to da radiš”, kaže Goran Zarić iz „Misije Kiseonik“.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da duvanska industrija cilja na mlade, stvarajući nove zavisnike i dugoročni profit, prenosi RTS.

„Znamo da je pušenje vodeći uzrok karcinoma da izaziva kardiovaskularne bolesti. Ali nije ovde reč samo o zdravlju, već i o imidžu zemlje. Smanjenje broja pušača imaće pozitivan uticaj na zdravlje, ali i na ekonomiju zemlje, jer će se smanjiti zdravstveni troškovi”, objašnjava Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Licemerje i ekonomski faktor

Godišnji prihod države od akciza na duvanske proizvode je oko milijardu evra, ali su troškovi lečenja obolelih pušača i bolovanja skoro tri puta veći, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

„Devedeset posto pacijenata koji imaju karcinom pluća su ili sadašnji ili bivši pušači. To je jedan ogroman globalni problem, i ono što je interesantno jeste da je najveći faktor rizika upravo preventabilan. Prestanete da pušite, samim tim smanjujete rizik oboljevanja, smanjujete rizik od prevremenog mortaliteta. Dakle vrlo jednostavno, sa racionalnim stavom i sa globalnom zdravstvenom politikom, možemo biti vrlo blizu tome”, ističe dr Sanja Dimić Janjić, pomoćnica direktora Klinike za pulmologiju UKCS.

Upotreba duvana širom sveta opada, i to najviše u razvijenim zemljama, dok je najviše pušača među najsiromašnijima.

Do sada je više od 150 zemlja u svetu usvojilo zakone o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima. U Srbiji se još čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari