Kladovo je bilo domaćin dvodnevnog regionalnog skupa posvećenog održivom demografskom razvoju na kome su učestvovali predstavnici dvadesetak opština istočne Srbije, gde je stopa nataliteta najmanja. Strategija podsticanja rađanja koju je donelo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obuhvata niz mera i aktivnosti u koje treba da se uključi i lokalna samouprava, čulo se na ovom skupu na kome je Bojan Anđelković, pomoćnik ministra za rad, podsetio da se u Srbiji, zbog malog nataliteta, svake godine ugasi po jedan grad od 30.

Kladovo je bilo domaćin dvodnevnog regionalnog skupa posvećenog održivom demografskom razvoju na kome su učestvovali predstavnici dvadesetak opština istočne Srbije, gde je stopa nataliteta najmanja. Strategija podsticanja rađanja koju je donelo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku obuhvata niz mera i aktivnosti u koje treba da se uključi i lokalna samouprava, čulo se na ovom skupu na kome je Bojan Anđelković, pomoćnik ministra za rad, podsetio da se u Srbiji, zbog malog nataliteta, svake godine ugasi po jedan grad od 30.000 stanovnika.
Predočeno je takođe da na nepovoljnu demografsku sliku u ovom delu Srbije, osim malog nataliteta utiče i velika migracija stanovništva u inostranstvo. Kako je rečeno, zaključci sa ovog skupa poslužiće Ministarstvu za rad i socijalnu politiku u izradi mera koje bi trebalo da doprinesu razvoju povoljnije demografske situacije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari