Omladina u Evropi previše pije – svaki peti tinejdžer između 12 i 17 godina starosti redovno konzumira alkohol, a jednom mesečno zbog potpune opijenosti u komiranom stanju završi u hitnoj pomoći.

Osamnaestogodišnji Fetim svoje slobodno vreme provodi u Omladinskom centru u Berlinu, gde je konzumacija alkohola i droge strogo zabranjena. Donedavno, kaže, nije mogao ni da zamisli da bi se u takvom centru mogao duže zadržati zbog zabrane alkohola, koji je počeo da pije već sa 12 godina. „Pili smo iz zabave. Nismo pili samo pivo, već smo mešali sva pića. Votka nas je dotukla. Toliko sam bio pijan da nisam mogao da hodam“, rekao je Fetim za nemački državni radio Dojče vele.

Fetim je samo jedan od velikog broja mladih između 12 i 17 godina, koji svakodnevno piju velike količine alkohola. Berlinski senat nedavno je istraživao povod i razloge ovog fenomena. Anketirana je omladina iz Berlina, a među njima jedva da je bilo onih koji ne piju alkohol. „Današnja omladina počinje ranije da konzumira alkohol i to još u većim količinama. Važno je napomenuti da alkohol pije sva omladina, nisu to više samo pojedinci, oko kojih treba posebno da se brinemo. Ta omladina potiče iz svih društvenih slojeva, iz svih gradskih kvartova i svih obrazovnih nivoa“, izjavila je za nemači radio Kerstin Jingling, direktorka Službe za prevenciju bolesti zavisnosti. Mladi su svesni opasnosti i mogućih posledica prekomerne konzumacije alkohola, ali ne razmišljaju o tome. Postoji više razloga za ovakvo ponašanje. Jedni to pravdaju dobrim raspoloženjem na zabavama, drugi alkoholom leče frustracije i bes, a treći piju zbog društva.

Većina dece svoju prvu čašu alkohola dobije još u roditeljskom domu tokom porodičnih proslava rođendana ili Nove godine. Zapanjuje, međutim, podatak da u svakoj drugoj nemačkoj porodici „droga i alkohol“ uopšte nisu tema razgovora. „Deca i tinejdžeri do 14 godina su veoma orijentisani prema svojim roditeljima, iako to možda ne žele da pokažu. Ponašanje roditelja, pogotovo njihov ležeran odnos prema alkoholu i stav da se alkohol pije u svakoj prilici, sigurno nije najbolji uzor“, rekao je dečiji psiholog Oliver Bilke.

Među mladima nije omiljeno samo nemačko nacionalno piće pivo, već i žestoka alkoholna pića. Mladi između 11 i 15 godina do njih dolaze kupovinom u supermarketima, u kojima je po pravilu zabranjena prodaja licima mlađim od 18 godina. Praksa pokazuje da za godine većinom niko i ne pita, u suprotnom, kupovinu obavljaju punoletni drugari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari