Pljevaljska nevladina organizacija „Bonum“, krajem prošle godine, počela je kampanju „Reci droga – NE“, koju će sprovoditi do proljeća 2009. godine. Kampanju je podržala komisija Vlade Republike Crne Gore za dodjelu sredstava NVO iz dijela prihoda od igara na sreću. Koordinator projekta je pedagog Radan Kartal.

Kako ističe Ruždija Strujić, predsjednik NVO „Bonum“, na pokretanje kampanje navela ih je činjenica da sve više mladih koristi opojnih sredstava. Istraživanja pokazuju da je u Pljevljima skoro svaki treći učenik probao opojna sredstva u toku 2008. godine, a šest mladih je umrlo zbog prekomjerne upotrebe droge. „Učenici koji dolaze sa seoskih područja da nastave školovanje u srednjim školama u gradu veoma su podložni uticaju pojedinih grupa, tako da se često odlučuju da probaju narkotike. Roditelji i nastavnici ne smiju misliti da se to njih ne tiče i da je to problem drugih. Nijedna porodica nije pošteđena mogućnosti da jednoga dana ne bude uključena u taj zlokobni krug“, upozorava Strujić.

Cilj projekta je da afirmiše zdrav način života i spreči narkomaniju koja najviše pogađa mlade, njihovo okruženje, porodicu, vršnjačku grupu i lokalnu zajednicu. Pravilnim i pravovremenim informisanjem o opasnostima koje donosi upotreba droge mladi ljudi postaju svesni i otporniji na opasnosti od narkomanije, navode u „Bonumu“.

Kampanja ove NVO obuhvata niz aktivnosti, među kojima su i radionice „Narkomanija bolest ili porok“ koje za učenike osnovnih i srednjih škola vodi dr Belma Hadžiosmanović, specijalista opšte medicine. Edukacijom je obuhvaćeno 210 učenika, 60 Gimnazije i Srednje stručne škole kao i 150 gradskih i seoskih osnovnih škola. Radionice se održavaju u prostorijama NVO „Bonum“ u Pljevljima subotom od 10 do 12 sati i u prostorijama seoskih osnovnih škola. Učenici dobijaju prigodnu stručnu literaturu, a po završetku predavanja održače se kviz takmičenje na temu narkomanije. Učestvovaće ekipe iz gradskih i seoskih osnovnih škola i pobjednici će dobiti prigodne nagrade.

U toku februara biće realizovani performansi „Reci droga NE!“ u dvorištima osnovnih i srednjih škola. Učestvuju volonteri NVO „Bonum“, mladi glumci i recitatori u majicama koje dobijaju od NVO „Bonum“ sa logom i sloganom „Reci droga – Ne!“. Počekom februara biće raspisan i literarni konkurs na temu „Droga je zlo – ja neću to“, na kome mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola. Žiri će dodijeliti tri nagrade u kategoriji učenika osnovnih i u kategoriji učenika srednjih škola. Najavljena je i TV Emisija „Droga je zlo – droga ubija!“ na RTV Pljevlja u kojoj će učestvovati eminentni ljekari, psiholozi, pedagozi i javne ličnosti iz Pljevalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari