Svaki treći uzorak sira na pijacama u Požarevcu i Kostolcu je neispravan, pokazale su poslednje kontrole Veterinarskog instituta u Požarevcu. Od 82 uzorka uzeta na zelenim pijacama, samo 55 je bilo potpuno ispravno, dok su ostali bili zagađeni na pijaci, na putu do nje ili kod samog proizvođača.


Direktor Veterinarskog instituta, mr Ljubomir Stojiljković, izjavio je da su se rezultati kontrola popravili od 2006. godine kada su započete provere. – Prvi rezultati bili su loši i samo je 40 odsto proizvoda bilo potpuno ispravno, a sada smo došli da potpuno ispravnih proizvoda ima i preko 80 odsto. Najčešće su neispravni sirevi, jer se u ovom kraju proizvode od nekuvanog mleka. Najčešće se u neispravnom siru nalazi ešerihija koli, koja ukazuje na nehigijenu, a posebno obraćamo pažnju na stafilokoke, koje najčešće potiču iz vimena, odnosno iz mleka. Sem sira, u poslednjem izveštaju nije bilo drugih neispravnih proizvoda.

Članovi Gradskog veća koji su razmatrali analizu o kontroli namirnica životinjskog porekla zatražili su od nadležnih da dostave izveštaj šta je do sada učinjeno sa proizvođačima kod kojih su pronađene neispravne namirnice. – Nama je cilj da neispravnih proizvoda ne bude na tržištu. Zato tražimo da nam se dostavi šta je učinjeno sa proizvođačima koji su imali neispravnu robu – kaže gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

U Veterinarskom institutu kažu da po dobijanju rezultata štampaju spisak proizvođača kod kojih su nađeni neupotrebljivi proizvodi i inspekcija im zabranjuje prodaju. Istovremeno, kada su u pitanju sirevi, obaveštava se veterinarska služba koja obilazi domaćinstva i uzima uzorke od grla stoke i ako je grlo obolelo, ono se leči, a vlasniku se skrene pažnja da mleko od tog grla ne koristi do izlečenja. – Tek kada je grlo izlečeno, inspekcija vlasniku dozvoljava da ponovo prodaje sir na pijaci. Time doprinosimo da se na pijacama u Požarevcu i Kostolcu prodaje samo sir proizveden od zdravog mleka, rekao je Stojiljković.

Opštine ne plaćaju analize

Redovne kontrole Veterinarski institut obavlja jedino u Požarevcu i Kostolcu, čije troškove snosi grad, dok se u drugim mestima Braničevskog okruga one obavljaju tri do četiri puta godišnje. Lokalne samouprave nisu prihvatile da snose troškove. Analiza ispravnosti sira košta oko 1.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari