Svakodnevno se moli 27 odsto građana Srbije

Religioznost u Evropi i regionu

Ostavite komentar


  1. Zasto niste uradili anketu medju nama da glasamo onda bi ste videli da na tom malom uzorku nemate pravo sto tvrdite u textu. Po mom misljenju Bilo bi sledece“
    HR 55%
    Bih 25%
    SRB 5%

  2. Blago Dancima, Svedjanima, Britancima.. Pametni ljudi, vecina se okanula srednjevekovnih gluposti.

    1. Baš tako. Mislim da je to posledica obrazovanja i demokratskog pristupa životu.

  3. Mislim da je cifra za Srbiju daleko manja. Ne kaze se kako je procenat religiznosti utvrdjaivan, ali ako je to anketa, onda ce svi da budu veliki vernici jer je to „in“. Ako bi se od istih tih trazilo da pobroje deset Bozijih zapovesti, kladim se da bi svaki desti to bio u stanju. O pridrzavanju tih zapovesti u zivotu da i ne govorim, to je tek katastrofa.

  4. Teško da se ovakvi rezultati ispitivanja, kada je reč o bivšim YU republikama, mogu prihvatiti kao verodostojni (verovatno u sličnu šemu spada i ceo, bivši, istočni blok). Politika je pretežnija u izjavama da li je neko pravi vernik (ili ne) jer se u sve tri navedene zemlje ona prepliće sa nacionalnim opredeljenjem a ne sa iskrenom verom u Boga. Tema je ozbiljna i traži mnogo više prostora ali je činjenica da verski objekti (crkve, džamije) zvrje prazni, da se ljudi mole samo kada im je „frka“ (pre može da se kaže da smo, na ovim prostorima, svi sujevernici a ne vernici), da se izjašnjavaju kao vernici samo da bi se odredili da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci a da u suštini niti imaju znanja o konfesiji (ili veri) kojoj izražavaju pripadnost niti imaju pravi doživljaj verovanja u božanstvo kome se klanjaju. Iskrena vera podrazumeva (u svim veroispovestima) ljubav, a ne mržnju, poštenje a ne pohlepu, smernost a ne oholost … a vi sad vidite koje su osobine na ovim prostorima preovlađujuće (i kod sveštenstva i kod građana).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.