Poplavni talas koji je sredinom maja zahvatio opštinu Trgovište naneo je štetu na oko 140 hektara poljoprivrednog zemljišta, zvanični je podatak Komisije za procenu štete koji je saopštio predsednik opštine Darko Tomić.


– Svakom poljoprivrednom proizvođači koji je pretrpeo štetu biće iz opštinskog budžeta isplaćeno po 70.000 dinara, a za ovu namenu biće potrošeno oko deset miliona dinara – precizirao je Tomić. On je naveo da saniranje štete, pogotovu u sektoru infrastrukture, ide sporo, ističući da je poplavom oštećeno čak 800 kilometara lokalnih i seoskih puteva, što je oko 70 procenata ukupne putne mreže na teritoriji ove opštine.

– Registrovali smo slučajeve da u pojedinim selima do kojih vode loši putevi mehanizacija nije prošla čak četvrt veka – rekao je predsednik opštine.

Kako bi se poboljšala celokupna situacija, odobrenjem Ministarstva prosvete u Trgovištu će od jeseni biti otvoreno još jedno odeljenje ekonomske struke u lokalnoj srednjoj školi.

U poplavnom talasu stradale su dve osobe, uništeno je 13 mostova, a na račun opštine za pomoć do sada je uplaćeno više od 30 miliona dinara, najviše iz vojvođanskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari