U Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu povodom velikog jubileja – 40 godina otkako je u pogonima pirotske Gumarske industrije „Tigar“ počela proizvodnja lopti, otvorena je izložba na kojoj su predstavljene fotografije i eksponati iz četiri decenije duge tradicije proizvodnje lopti i drugih sportskih rekvizita u ovoj poznatoj fabrici.

U Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu povodom velikog jubileja – 40 godina otkako je u pogonima pirotske Gumarske industrije „Tigar“ počela proizvodnja lopti, otvorena je izložba na kojoj su predstavljene fotografije i eksponati iz četiri decenije duge tradicije proizvodnje lopti i drugih sportskih rekvizita u ovoj poznatoj fabrici.

Pokloni školama

Povodom velikog jubileja, „Tigar“ je seoskim školama u pirotskom selima Temska, Mali Suvodol, Izvor, Sukovo, kao i Osnovnoj školi s internatom za decu bez roditeljskog staranja „Dobrinka Bogdanović“ u babušničkom selu Strelac poklonio veliki broj lopti i drugih sportskih rekvizita. Pre desetak dana, „Tigar“ je s Ministarstvom prosvete i sporta potpisalo ugovor o proizvodnji 40.000 lopti namenjenih osnovnim i srednjim školama širom Srbije. Vrednost ovog ugovora je 24 miliona dinara.

Direktor Centra za komunikacije u „Tigru“ Srđan Stojanović je rekao na otvaranju izložbe da je za poslednjih 40 godina sa proizvodnih linija pogona fabrike „Tigar – Tehnička guma“ gde se proizvodi i sportski program, izašlo osam miliona lopti.
– To praktično znači da je „Tigar“ za svakog stanovnika Srbije proizveo po jednu loptu – rekao je Stojanović.
Predsednik Korporacije „Tigar“ Dragan Nikolić je rekao da su „Tigrove“ lopte promovisale ovu fabriku i ostale proizvode Korporacije na sportskim terenima ondašnje Jugoslavije, ali i van granica naše zemlje.
– Čestitam generacijama radnika „Tehničke gume“ koji su s puno ljubavi gradili ovaj naš brend. Želimo da prave vrednosti dobiju na značaju i da idoli našoj deci budu vrhunski sportisti – rekao je Nikolić, dodajući da sportski program ove firme i u uslovima surove tržišne utakmice nalazi put do onih koji su privrženi sportu.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i otac proslavljenog košarkaša Saše Đorđevića, Bratislav Đorđević.
– Od prvog dana mi smo pravi promoteri košarkaške lopte i celog programa. Ta uspešna saradnja traje 40 godina. Ono što je veoma važno jeste da je „Tigar“ uvek bio partner sporta i to bi trebalo da traje i dalje – rekao je Đorđević, dodajući da bi to trebalo da bude jedan od brendova Srbije.
Predsednik Upravnog odbora ove fabrike Goran Jovanović rekao je da je nekada kapacitet proizvodnje lopti bio svega četiri lopte dnevno, a sada se mesečno proizvede i do 10.000 lopti.
– To je samo dokaz koliko je lopta i ceo „Tigrov“ sportski program tehnički i tehnološki napredovao u ove četiri decenije. Stručnjaci Sportskog programa naše fabrike, specijalno za ovu priliku, dizajnirali su i napravili novi model košarkaške lopte, od koga mnogo očekujemo. Taj novi model lopte, ceo sportski program i njegova modernizacija trebalo bi da bude nova i svetlija budućnost našeg sportskog program. Naša želja je da, na način na koji je lopta bila deo našeg detinjstva, bude i deo detinjstva budućih generacija – rekao je Jovanović.
Tvorac sportskog programa Jovan Tričković Šerpa je govoreći o počecima proizvodnje lopte rekao da se sve tada radilo ručno.
– Tako se počelo, ali se godinama proizvodnja usavršavala – rekao je Tričković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari