Guverner Kalifornije Arnold Švarcerneger obelodanio je plan o smanjenju državnih troškova koji uključuje izbacivanje srednjoškolskih udžbenika iz upotrebe u korist učenja putem interneta. Bivši glumac želi da kalifornijski srednjoškolci već od jeseni počnu da uče samo uz pomoć interneta jer smatra da će na taj način biti prevaziđeni pojedini ekonomski problemi s kojima se suočava ta država.

„Kalifornija je dom softverskih giganata, pionira u biološkim istraživanjima i ima vrhunske univerzitete koji su poznati širom sveta, ali naši učenici i dalje stiču znanja iz zastarelih materijala nastalih korišćenjem Gutenbergovog procesa“, izjavio je Švarceneger.

Pojedini njegovi kritičari smatraju da glavni razlog za osmišljavanje takvog plana nije briga za dobrobit učenika već pokušaj da se uštedi novac iz državne kase. Kalifornija ima budžetski deficit od 24,3 milijarde dolara, a prošle godine je za školske udžbenike potrošeno 350 miliona dolara. Kristina Fiero, nastavnica u jednoj srednjoj školi u kalifornijskom gradu Bejkersfildu, izrazila je zabrinutost da će deca prestati da uče kod kuće ukoliko Švarcernegerov plan stupi na snagu. „U razredu od 30 učenika samo jedna trećina ima kompjutere kod kuće“, izjavila je Fiero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari