Promocija prirodnih potencijala, udruživanje lokalnog stanovništva i ukazivanje na značaj očuvanja životne sredine u NP Đerdap i opštinama koje gravitiraju u ovom zaštićenom području putem organizovanja ekološko-edukativnih programa, predstavljaju cilj pilot-projekta „Eko puls – Nacionalnog parka Đerdap“, čija realizacija ulazi u završnicu.

U skladu sa predviđenim projektnim aktivnostima od 18. do 22. juna u Tekiji će se odvijati manifestacija „Dunavski biser“, u okviru koje će praktičnim primerima pokazati kako se turistički potencijali ove sredine mogu staviti u funkciju ruralnog razvoja.

– Narednih dana u ovoj ribarskoj varošici OZZ „Ključka zadruga“ Kladovo promovisaće proizvode od meda, a njima će se u promocija povrtarskih proizvoda pridružiti i Udruženje povrtara „Vrbičanka“ iz Vrbice. S obzirom na decenijsku tradiciju ribolova, u okviru „Dunavskog bisera“ neće izostati ni promocija ribarske opreme proizvedene na tradicionalan način, a za sve one koji žele da saznaju nešto više o seoskom turizmu i sopstvenom biznisu u ruralnom turizmu biće organizovan seminar. Kao mogući zanimljivi sadržaji za turiste u organizaciji kajakaškog kluba Tekija biće organizovan čas veslanja, a lokalni alasi podeliće tajne alaskog zanata na času ribarenja.

Dan nautike biće upotpunjen igrama na vodi, a kulinari amateri moći će da se oprobaju u takmičenju u kuvanju paprikaša u sredu, domaćeg pasulja u četvrtak ili riblje čorbe u petak – kaže za Danas prvi čovek Asocijacije za razvoj Kladova Predrag Petrić, navodeći da je završetak „Dunavskog bisera“ planiran za petak, kada će biti održano finalno takmičenje igara na vodi i uručeni sertifikati polaznicima seminara „Sopstveni biznis u ruralnom turizmu“.

Podsećamo da su u okviru projekta „Eko puls – Nacionalnog parka Đerdap“ urađeni eko-štandovi i turistička signalizacija koji su namenjeni za pružanje informacija, prodaju suvenira i promociju zdravog života. Inače, realizacija ovog projekta omogućiće da opštine Kladovo, Majdanpek i Golubac koje su na području NP Đerdap znatno unaprede svoju turističku ponudu i da održivi turistički sadržaji budu u funkciji ruralnog razvoja naselja koja se nalaze u Donjem Podunavlju. Nosilac projekta je Asocijacija za razvoj Kladova, a partneri na projektu su Opština Kladovo, JP „Nacionalni park Đerdap“, Turistička organizacija opštine Kladovo, Turistička organizacija opštine Golubac, Mesna zajednica Donji Milanovac i DOO MSP Timok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari