„Srem, Srem, Srem…“ kao najava neotkrivenog, naziv je projekta i moto aktivnosti na afirmaciji sremskog turizma. Projekat je pokrenuo Fond Turistički klaster Srem, u Rumi, a aktivnosti podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu AP Vojvodine.


Prema rečima direktorke klastera Duške Davidović u narednih šest meseci, projekat će okupiti članice Fonda, predstavnike lokalne samouprave, predstavnike turističke privrede, sektora malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i pojedinaca koji mogu biti podrška udobnom boravku turista u Sremu.

– U saradnji sa Centrom za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Odsekom za hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, projekat će skrenuti pažnju na potrebu i prednosti poslovnog povezivanja u klaster udruženja, sprovešće se istraživanje o zastupljenosti sremačkih proizvoda u ugostiteljskoj ponudi i realizovati manifestacija na identifikovanju i afirmaciji sremačkih proizvoda. Projektom je predviđena izrada nove turističke mape Srema, izrada sajta sremskog turizma, predviđena je studijska poseta regionu u okruženju, sajamski nastupi i još mnogo toga, kaže direktorka klastera Srem.

Ona podseća da će ove godine Sremci imati pune ruke posla. Jer jedna od značajnijih manifestacija biće obeležavanje 15. godišnjice zaštite SRP „Zasavica“.

– Tim povodom održaće se veliki broj aktivnosti. U proleće sa početkom turističke sezone u Zasavicu na Vizitorski centar stiže paleontološka postavka izložbe ,,Svet dinosaurusa,, u prirodnoj veličini koja će trajati nepuna tri meseca, zatim tu su tradicionalne manifestacije poput Dana mangulice, Dana Magarica, prolećne i jesenje Štukijade, i slično. U maju će se održati manifestacija Dani gljiva Srema i Mačve. Realizacija istraživačkog kampa je predviđena, tradicionalno u letnjim mesecima a početkom novembra naučni skup o biodiverzitetu rezervata. Do kraja godine će se postaviti kružna „Panorama“, sa prikazom staništa u rezervatu, izgradiće se sportski tereni kao i prvi prirodni bazen sa filtriranjem vode uz pomoć biofiltera – priča Dušanka Davidović i dodaje da će se štampati foto-monografija Zasavice i naučno-popularna monografija o gljivama Zasavice. Počeće i petogodišnji monitoring istraživanja ptica čiji rezultat će biti štampanje Atlasa ptica gnezdarica Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Kongres vinskih vitezova

Ove godine Srem će biti domaćin i 47. Kongresu vinskih vitezova (već sad je prijavljeno više od 50 učesnika iz Japana, Amerike i zemalja regiona a očekuje se od 150 do 200 predstavnika vinskih viteških organizacija iz celog sveta) a zaljubljenici u Frušku goru i sremski etno-turizam imaće priliku da borave i uživaju u ponudi novootvorene etno-kuće u Grgurevcima i Krušedolu, Umetničkog kampa u Bešenovačkom Prnjavoru i još jednog vinskog podruma u Sremskim Karlovcima, vinskog viteza Alexa. Sve ove manifestacije bar malo će doprineti afirmaciji turizma u sremskoj regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari