– Iz pravca Makedonije u poslednjih 48 sati na područje Preševa u kamp u Miratovcu i Prihvatni centar u samog gradu stiglo je više od 4.000 migranata od čega je najveći broj državljana Sirije, Pakistana i Avganistana. Uočljiv je veći broj žena sa novorođenom decom, a dosta je i mališana predškolskog uzrasta.

Svima njima na raspolaganju je više medicinskih punktova gde su lekarske ekipe iz Niša, Prokuplja, Leskovca, kao i lekari Doma zdravlja iz samog Preševa, gde se nalazi i vanbolničko porodilište, u kome se porodilo nekoliko žena iz Sirije. Dvadesetčetvoročasovno lekarsko prisustvo zaokružuje mobilna ekipa Opšte bolnice iz Vranja, vozilima hitne pomoći.

 

– Najveći broj migranata žali se na iscrpljenost od dugog puta. Ima i onih koji su sa povredama stopala od višednevnog pešačenja. Prioritet su nam pregledi novorođenčadi i dece koja su često gladna, a žale se i na višednevno gladovanje, kaže Mitat Sahiti, direktor Doma zdravlja u Preševu. On je naveo da se samo Preševo već dve godine nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja, jer je broj migranata višestruko uvećan u prvih osam meseci ove godine i apelovao na državne organe, ali i međunarodne organizacije da „situaciju na južnoj granici Srbije shvate ne kao jednomesečnu već kao proces koji će potrajati“.

– Dolazi zima i biće neophodno ove ljude sačuvati od nazeba a decu od virusnih infekcija, jer je imunitet kod njih jako smanjen. Zato su nam potrebni pored hrane, vode i lekova i vitaminski preparati. A biće potrebno i dosta tople odeće, ćebadi i poljskih kreveta u skladu sa hladnijim noćima, objasnio je Sahiti.

Uz podršku UNHCR Kancelarija za mlade u Preševu organizovala je prevoz migranata. I tokom jučerašnjeg dana protiv „nelegalne konkurencije“ bunili su se lokalni taksisti iz Bujanovca, Vranja i Preševa koji za prevoz migrantima naplaćuju regularnu cenu, dok volonteri tu uslugu pružaju besplatno.

Radnici komunalnog preduzeća iz Preševa tokom celog dana paralelno čiste i prihvatni kamp u Miratovačkom polju, ali i širu okolinu oko Prihvatnog centra u Preševu. Apeluju da im se obezbedi jedan dodatni kamion za iznošenje smeća, jer kako kažu, higijensko-sanitarnu situaciju „jedva drže pod kontrolom“.

Policijska procedura je uhodana. Migranti na tri punkta prolaze detaljnu kontrolu, kako bi se izbegli svi bezbedonosni rizici. Do sada nije registrovan nijedan slučaj nelegalnog posedovanja oružja ili bilo kakvi incidenti koji bi ugrozili bezbednost samih migranata, ali i žitelja Preševa.

Nevladina organizacija Odbor za ljudska prava i druge nevladine organizacije iz Vranja pokrenule su akciju „Paket pomoći za migrante“ i pozvale velike privredne organizacije iz cele jugoistočne Srbije da se uključe u ovu akciju kako bi predstojeća jesen i zima po izgnanike prošla što bezbolnije.

– Naš monitoring na terenu i razgovori sa migrantima ukazuju da i dalje postoje ljudi koji su spremni da za veću količinu novca prokrijumčare ove ljude do Mađarske, našta samo oni koji su spremni na rizik pristaju. Zato smo i podelili letke sa brojevima telefona organizacija koje sa bave borbom protiv trgovine ljudima i krijumčarenjem žena i dece, kako bismo sprečili tragediju koja se desila u Austriji – navode sa SOS telefona u Vranju.

Migranti su tokom jučerašnjeg dana iz Preševa autobusima, privatnih i drugih prevoznika odlazili put Beograda i Subotice. Svi oni žele nakon kraćeg odmora, koji traje najduže jedan dan, da što pre napuste Preševo i krenu ka Beogradu u severnoj granici ka Mađarskoj.

Zdravstvena zaštita odgovarajuća

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović izjavio je juče da je

zdravstveni sistem Srbije veoma brzo reagovao na izbegličku krizu, da oni koji dolaze u Srbiju dobijaju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i „sačuvana je relativno mirna higijensko-epidemiološka situacija“. „U sistemu zdravstvene zaštite na pravi način su odrađeni svi poslovi koji se tiču struke i organizacije“, rekao je Panajotović u Palati Srbija, gde je održan sastanak o pružanju zdravstvene pomoći izbeglicama.



 

Vulin: zalihe na izmaku



– Srbiji potrebna veća finansijska pomoć, jer su naše zalihe za migrante na izmaku, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Aleksandar Vulin i najavio izgradnju privremenog prihvatnog centra za izbeglice u blizini auto-puta. Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je teško pronaći nove mere za rešavanje izbegličke krize i dodao da je Srbija po tom pitanju najbolje organizovana od Damaska do Berlina. „Naše rezerve su na izmaku. Potrebna je politička volja EU da nam se pomogne. Ali ne politička volja koja će nam biti servirana, i da nam kažu – pomoć migrantima je uslov za poglavlje 20. Ako smo deo problema moramo biti i deo rešenja, inače ćemo mi sami da postanemo problem“, podvukao je Vulin i dodao da Srbija neće postati sabirni centar za izbeglice, jer bi to značilo da ona te ljude sprečava u kretanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari