Krajem decembra prošle godine na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Čačku, bez posla je bila oko 21.000 lica u Moravičkom okrugu, a u Čačku 10.500, izjavila je direktorka filijale Biljana Jovanić, navodeći da je prisutan trend smanjenja nezaposlenosti.

Iako u Samostalnom sindikatu tvrde da je u Čačku bez posla oko 19.000 radnika, podaci filijale NSZ pokazuju sasvim drugačiju sliku. Jovanićeva je rekla da ne zna na osnovu čega su u sindikatu došli do te brojke, ali da je gotovo sigurna da i od evidentiranog broja lica bez posla, jedan deo njih radi na crno.

– Ako uporedimo stanje u decembru 2008. godine, došlo je i do smanjenja broja nezaposlenih za 2,36 procenata. To je trend prisutan na nivou Republike, a objašnjava se činjenicom da je 2008. godine bilo mnogo više smanjenja broja zaposlenih u društvenim preduzećima nego prošle godine – rekla je ona.

– Tokom 2009. godine nije bilo mnogo lica koja su zbog stečaja, likvidacije ili proglašenja tehnološkog viška ostala bez posla, a sa druge strane NSZ je kroz mere aktivne politike zapošljavanja doprinela zapošljavanju većeg broja lica – kaže Jovanićeva.

U Moravičkom okrugu je kroz različite mere aktivne politike zapošljavanja u 2009. godini posao dobilo 1.100 lica.

– To je značajna brojka u odnosu na ukupan broj stanovnika. Očekujem da će se taj trend smanjenja nezaposlenosti nastaviti i u 2010. godini – rekla je Biljana Jovanić.

Dugovanja za gas i mazut 103 miliona dinara

Javno komunalno preduzeće za grejanje u Čačku duguje za gas i mazut 103 miliona dinara, ali račun preduzeća nije blokiran, rekao je direktor Petar Domanović. On je kazao da građani za grejanje JKP-u duguju trenutno 120 miliona dinara i da će preduzeće tužiti nesavesne potrošače. Domanović je dodao da je JKP uspelo da isplati prošlogodišnji dug za gas od 45 miliona dinara i da trenutno Srbijagasu duguje 95 miliona dinara za utrošeni gas u ovoj godini, a Naftnoj industriji Srbije osam miliona za mazut. On ističe da 75 odsto toplana u gradu rade na gas, a 20 odsto na mazut. Prema njegovim rečima preduzeće je dobilo upozorenje Srbijagasa da izmiri svoja dugovanja. – Osnovni razlog za dugovanja je disparitet cena energenata i cene grejanja u Čačku koja nije ekonomski opravdana i ne pokriva troškove grejanja – rekao je Domanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari