Broj stanovnika koji živi na području ove podunavske opštine po popisu iz 2001.godine sa 13.540 smanjen je na 12.107, što je posledica većeg odlaska u razvijene sredine kao i smanjenja nataliteta u većini porodica

– Opština Golubac, kao i mnogi drugi delovi Srbije, suočena je sa ,,belom kugom’’, koja ovde u kontinuitetu traje od 1980.godine. To potvrđuje podatak da je, naprimer 1991.godine u golubačkoj opštini broj stanovnika u odnosu na 1981.godinu manji za osam odsto. Broj stanovnika koji živi na području ove podunavske opštine po popisu iz 2001.godine sa 13.540 smanjen je na 12.107, što je posledica većeg odlaska u razvijene sredine kao i smanjenja nataliteta u većini porodica. I prema analizi, u proteklom dvadesetom veku u opštini Golubac bila je najpre vrlo niska, a zatim negativna stopa prirodnog priraštaja stanovnika.Tako je stopa nataliteta 1970.godine iznosila 10,6 odsto da bi posle četiri decenije spala na 7,8 odsto.

S druge strane, stopa mortaliteta iznosi 15,3 odsto. Drugim rečima, u ovoj opštini za godinu dana umre više stanovnika nego što se rodi. Svojevremeno je, na primer na svet dolazilo i po 300 beba, a sada upola manje.

– Osnovni uzroci ,,bele kuge’’ kako procenjuju stručnjaci, su nedovoljna privredna razvijenost opštine, sporo rešavanje stambenih pitanja, veliki broj nezaposlenih, narušena polna struktura stanovništva,odlazak mladih na privremeni rad u inostranstvo, spora urbanizacija i teški uslovi života i rada na selu,posebno žena majki – kaže socijalni radnik u Centru za socijalni rad u Golupcu, Živojka Marjanović.

-Svako dete rođeno ove godine na području opštine Golubac dobiće iz opštinske kase po 15.000 dinara, odlučeno je na jednoj od sednica Skupštine opštine u okviru mera za podsticaj nataliteta. Naknadu dobija svako dete sa prebivalištem u opštini Golubac,a isplatu realizuje Centar za socijalni rad. U Golupcu se godišnje rodi stotinak beba a za podsticaj nataliteta obezbeđeno je dva miliona dinara, kaže predsednik opštine, dr Nebojša Mijović.

Uz sve ovo, kako se može čuti na brojnim skupovima, na širenje ,,bele kuge’’ u znatnoj meri utiče i poremećaj sistema vrednosti. Jer, danas mladi teško dolaze do nekog posla, a oni koji su imali sreće da se zaposle mnogo su više zainteresovani da se provode, nego da formiraju porodicu. Za decu kao da je sve manje vremena, pa tako u nekoliko naselja iz kojih su većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, godišnje se rodi od jedne do dve bebe, za razliku od pre četiri decenije kada se u svakom selu ove podunavske opštine čuo glas novorođenih beba u pedesetak porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari