U šest osnovnih škola na području novovaroške opštine ove jeseni po prvi put u đačke klupe seo je 141 prvačić, što je za 28 manje upisanih đaka prvog razreda u odnosu na školsku 2006 / 2007. godinu.

U zlatarskom kraju, sve je manje i polaznika obaveznog predškolskog programa. Tako je prvog septembra pri Dečjem vrtiću „Paša i Nataša“ primljeno 138 predškolaca, 12 manje nego lane. Ohrabruje, međutim, podatak da je u pojedinim seoskim školama od ove godine zabeležen trend uvećanja učeničke populacije.

Najviše đaka prvaka upisalo se u gradsku OŠ „Živko Ljujić“, njih stotinu, jedan više u odnosu na prošlu školsku godinu. Svega tri prvačića pohađaju nastavu u bistričkoj OŠ „Dobrica Rajić“, četiri u Božetićima ( od kojih nijedan nije u matičnoj školi ), dok je 15 najmlađih osnovaca primljeno u OŠ „Gojko Drulović“ u Radoinji, u kojoj je šest prvaka manje nego lane.

Povećanje broja prvaka zabeleženo je jedino u dve seoske škole u Akmačićima i Jasenovu. Osnovna škola „Momir Pucarević“ od ove jeseni ima 14 đaka više – u matičnoj je upisano osam prvačića, izdvojenom odeljenju u Drmanovićima četvoro, a Vilovima dvoje. To je duplo više nego školske 2007/2008. Najznačajnije povećanje broja prvaka zabeleženo je u osnovnoj školi u Jasenovu .

– Prošle jeseni smo primili pet prvaka, a ove godine čak 15. Najviše ih je u Donjoj Beloj reci (sedam ), u Gornjoj Beloj reci i Kućanima ima po tri učenika prvog razreda, dok se u matičnu školu upisalo dvoje – kaže Dušica Popović, direktorka jasenovačke OŠ „Vuk StefanovićKaradžić“.

Program predškolskog obrazovanja, koji je od 2006. obavezan, pri novovaroškom Dečjem vrtiću prati ukupno 138 mališana, 12 manje nego lane. U samom gradu upisano je 86 predškolaca, a po selima, u izdvojenim odeljenjima i pri osnovnim školama 52. Prema rečima Zorice Svitić, direktorke ovdašnjeg Dečjeg vrtića, dve grupe mališana u gradu su na celodnevnom boravku, a dve pohađaju četvoročasovni program. I izdvojenim odeljenjima u Kokinom Brodu i Radoinji upisano je 15 predškolaca, dok ostalih 37 nastavu prate pri matičnim seoskim školama.

– Podaci govore da je ove jeseni upisano nešto manje predškolaca u samom gradu, čak 11 manje u odnosu na 2006. kada je uveden obavezni predškolski program, ali je zato više mališana ovog uzrasta po selima. Pre dve godine na seoskom području bilo ih je svega 27, a sada ih je gotovo duplo više – ističe direktorka Svitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari