Sve nestabilnija politička situacija stvara potrebu Jugoslavije da se naoruža 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre tačno jednog veka dnevni list Vreme obrazlagao je potrebu Jugoslavije da se naoruža kako bi u sve rizičnijoj situaciji uspela da zaštiti svoje granice.

Politička situacija u zemljama koje okružuju Jugoslaviju u to vreme postaje sve agresivija, dok će nada za rešavanje međunarodnih problema, konferencija u Lozani po svim izgledima biti otkazana.

Dolazak na vlast fašista u Italiji donela je još jednu nesigurnost, rešenje problema Grčke i Turske ne bliži se kraju, a izgledan pad sultana ne pomaže rešavanju.

Sva ova dešavanja imaju svoj odraz na unutarpolitičko stanje u Jugoslaviji.

U Sarajevu sa žarom podržavaju Kemalovu pobedu u Turskoj, hrvatski fašisti šuruju sa mađarskim fašistima, dok hrvatski republikanci stavljaju jasan otklon prema teritorijalnim pretenzijama Italije.

Crnogorski general ustaje protiv vlasti iz Beograda, dok dešavanja u Albaniji odigravaju događaji koji bi za svaku drugu zemlju bili veoma ozbiljni.

Savezničke zemlje su dovoljno daleko da ne mogu da utiču na poboljšanje položaja Jugoslavije, a javnost postaje svesna da snaga male Antante zavisi jedino od položaja Jugoslavije.

Narod u Jugoslaviji doživeo je svoje oslobođenje i smatra da je završio svoje osvajačke pohode. Tih vremena naša zemlja puna unutrašnjih problema postaje faktor stabilnosti i jamac mira

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari