Sve o bezbednosti na jednom mestu 1

Krajem prošle godine iz pera uglednog novosadskog profesora emeritusa dr Mila Boškovića izašlo je još jedno kapitalno delo, „Leksikon o bezbednosti“ u izdanju „Službenog glasnika“ i „Pravnog fakulteta“ u Novom Sadu.

Profesor Bošković se već dokazao u pisanju leksikona – njegov „Kriminološki leksikon“ dosad je doživeo dva izdanja (1999. i 2015), a odlučiti se na takav korak – da sublimujete sve pojmove i termine na jednom mestu i to iz multidisciplinarne nauke kao što je bezbednost, mogu samo oni koji poseduju gotovo enciklopedijsko znanje. Potreba da se napiše jedan savremeni leksikon iz bezbednosnih nauka bila je potreba vremena koju je profesor Bošković osetio baveći se nastavnim i naučnim radom više od trideset godina. Naime, kako je poslednji leksikon bezbednosti objavio Obren Đorđević još daleke 1986. godine, mnogi pojmovi iz tog leksikona izgubili su svaku aktuelnost i smisao (počev od odrednica koje se odnose na opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu, zaštitu društvene svojine, socijalističkog samoupravljanja, ustavnog poretka i bezbednosnih struktura SFRJ), dok drugi – danas mnogo važniji pojmovi uopšte nisu ni pomenuti iz prostog razloga jer tada nisu ni postojali (posebno iz oblasti zaštite informacionih sistema, telekomunikacija, prenosa podataka, sajber kriminala i zaštite životne sredine).

Navodeći ove, ali i druge razloge – s obzirom da o bezbednosti danas govore i pišu svi, posebno novokomponovani „eksperti za sve i svašta“ – pa čak i da donose strateške dokumente od nacionalnog značaja poput onih „o borbi protiv kriminala i korupcije“ ili „o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala“ – ne znajući pri tome da su i korupcija i terorizam oblici kriminala u manje-više organizovanom obliku.

Ovo su samo neki od „plastičnih“ primera koji su motivisali profesora Boškovića da definiše nekoliko hiljada odrednica iz bezbednosnih doktrina i s njima integrativnim oblastima posebno iz domena kriminologije, kriminalistike, penologije, politikologije, socijalne patologije i psihologije. Na više od 800 stranica ovog voluminoznog izdanja obuhvaćeno je više od 5.000 odrednica iz oblasti osnovnih i drugih užih disciplina bezbednosnih nauka i studija bezbednosti.

Zasigurno je da ovaj leksikon ima višenamensku upotrebnu vrednost – pre svega studentima, kako bi im se na najlakši način „približio“ i s naučnog aspekta definisao neki pojam, kao i svim onim pregaocima kojima je stalo do tradicionalnih i savremenih poimanja bezbednosnih termina i izraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari