Sve o listu Bečkerek 30. novembra u kulturnom centru Zrenjanina 1foto Miroslava Pudar

Zrenjanin će se podsetiti jednog od svojih listova na tribini pod nazivom „List Bečkerek – trideset godina kasnije“, koja će biti održana u utorak, 30. novembra, u kulturnom centru Zrenjanina.

Priča o novinama Bečkerek povezuje i ukršta medijske, ekonomske i društvene tokove prelomnog vremena u novijoj istoriji Srbije, saopštili su organizatori događaja.

Izložba i tribina posvećene tom listu, tri decenije nakon njegovog izlaženja, prilika su da se javnost podseti na tu stranicu istorije zrenjaninskog novinarstva, i da se progovori o društvenom kontekstu u kojem je list izlazio i o tome šta su novinarstvo i javna reč predstavljali tada,a kakva je situacija danas.

List Bečkerek izlazio je kao privatni nedeljnik u Zrenjaninu od aprila do decembra 1991. godine. Ukupno je objavljeno 36 brojeva a glavni i odgovorni urednik bio je Petar Lazičić.

U okviru programa, u 18 časova u Malom salonu Kulturnog centra otvara se izložba naslovnih strana ovog nedeljnika.

Program će obuhvatiti i dva tribinska panela, na kojem će govoriti nekadašnji saradnici lista, novinari Biljana Mandić, Branislav Kostić, Zoran Dedić i Slobodan Pašić a moderator panela je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Drugi panel donosi kulturnoistorijski i sociološki pregled na list „Bečkerek“ sa distance od trideset godina a učesnici ovog panela, koji će voditi Goran Lazičić, biće Stanislava Barać i Konstantin Grosu.

Prvi panel počinje u 18.30 a drugi u 19.30 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari