Zvaničnici Evropske unije očekuju da će Irci zbog ekonomske krize na današnjem ponovljenom referendumu o za Lisabonskom ugovoru podržati taj sporazum o preustrojstvu institucija i mehanizma odlučivanja u EU, čime se omogućava i ulazak novih članica u redove Unije. To bi, kako se smatra u Briselu, moglo uticati i na češkog predsednika Vaclava Klausa, osvedočenom protivniku daljeg političkom i federalnog jačanja EU, da potpiše dokument o ratifikaciji Ugovora koji je već usvojen u češkom parlamentu.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma takođe bi bila izbegnuta mogućnost da vođa britanskih konzervativaca Dejvid Kameron, ukoliko pobedi na izborima u junu 2010, što svi očekuju, sprovede u delo zamisao o ponovom raspisivanju referenduma o tom pitanju. List „Fajnenšel tajms“ ocenjuje da bi blokada Ugovora na duži period zaustavila ulazak novih članica u Uniju. Slično mišljenje izrazila je i Evropska komisija koja je juče saopštila da irski narod odlučuje o . sudbini preustrojstva EU, uz podsećanje na jasne stavove čelnika Komisije da samo preuređena Evropska unija može očekivati da se uhvati u koštac s ekonomskom krizom, velikim porastom nezaposlenosti i svetskim problemima.

Šef Komisije Žoze Manuel Baroso naglasio je da je ekonomska kriza je teško pogodila i samu Irsku koja bi, doživela propast isto kao Island da nije članica Unije i evrozone. Najnovija ispitivanja pokazuju da bi za usvajanje Ugovora iz moglo da glasa između 48 i 55 odsto glasača, dok bi se protiv izjasnilo od 27 do 33 odsto Iraca. Za usvajanje novog temeljnog akta EU zalažu su sve ključne irske vladajuće i opozicione stranke, moćni agrarni lobi, poslodavci i strani investitor, što budi nadu u Briselu da će referendum uspeti.

Irci, koji su u junu prošle godine na referendumu odbacili Ugovor dobili su garancije da će biti ispunjena njihova četiri ključna uslova: poseban poreski sistem, vojna neutralnost (Irci pre svega ne žele u NATO i da budu uvučeni u rat u Avganistanu), zabrana pobačaja i jedan irski komesar u Evropskoj komisiji, čiji bi položaj bio garantovan. Na procene da „za Ugovor“ može glasati i više od 55 odsto Iraca, utiče bez sumnje osećanje irskog stanovništva da je teško pogođeno ekonomsko-finansijskom krizom i nezaposlenošću, tako da jedina istinska nada u oporavak ostaje članstvo u Uniji. Svima je u Irskoj na umu da je, pored ostalog, Evropska centralna banka sprečila potpuni krah irskog bankarskog sistema tako što im je dala pomoć od ravno 120 milijardi evra. Na Irce je izgleda uticalo i to što su od ključnih zemalja EU u poslednje vreme stizale poruke da se neće dozvoliti da dva miliona irskih birača ili tvrdokornost dela češke političke elite, ugroze budućnost 500 miliona građana EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari