Marko Milinković, nedavni debitant u najboljoj reprezentaciji Srbije, iz prve ruke poznaje Žilinu, Partizanovog protivnika u poslednjem krugu kvalifikacija za Ligu Evrope. Njegove Košice i slovački viceprvak odigrali su nedavno prvenstveni meč, a pobedu je odneo rival crno-belih (2:0).

– Trebalo je da vodimo najmanje s golom razlike na poluvremenu, ali su nam šutevi završavali nedaleko od gola ili na stativama. Iskusna ekipa Žiline mirno se (od)branila, sačekala da se u jurnjavi za vođstvom otvorimo u drugom poluvremenu i kaznila nas sa dva pogotka – prepričava za Danas jedan od najboljih fudbalera Košica.

Znači puštaju rivala da igra i čekaju priliku za kontranapad?

– Igraju ofanzivno, u formaciji 4-3-3, ali ne idu pošto-poto u ofanzivu. Pre bi se reklo da strpljivo vrebaju kikseve protivnika, a onda ih nemilosrdno kažnjavaju. Dovoljno su iskusni da znaju kada treba pojačati pritisak, a kada oduzeti „gas“. Vrlo su racionalna ekipa.

Koji su im igrači ključni, koga bi trebalo zaustaviti?

– Sve se vrti oko Ježa i Lijetve. Prvi je kapiten, zadužen za distribuciju lopti. Sve idu kroz sredinu, odnosno preko njega, a mnogo ređe preko krila, sem kada on ode na bok, jer inače često menja mesto u timu. Drugi je napadač, i to od onih statičnijih, koji se zalepe za štopera. Slab je u igri na zemlji ali je, zbog njegove robusne građe i dobrog skoka, jako dobar u prijemu dubinskih lopti i(li) njihovom odlaganju saigračima. Uvek je na pravom mestu u pravo vreme da dočeka „odbitak“.

Na koju bi onda „kartu“ Partizan trebalo da igra?

– Do ove sezone su kuburili sa golmanom, iskusnijim i pomalo debeljuškastim tipom. Novi čuvar mreže je mnogo bolji, evo već nekoliko kola nije primio gol. Najveću šansu Partizana vidim u sporosti zadnje linije Žiline. Visoki su, ali ne i brzi, pa je baš šteta što Diara ne igra prvi meč. Mada, kao Partizan i Zvezda kod nas, ne prave razliku između mečeva kod kuće i na strani, cenim da će u Humskoj igrati malo opreznije, tj. defanzivnije – prognozira dvadesetjednogodišnji vezista, koji je protiv Južne Afrike upisao prvi nastup za „orlove“.

 

Sa slovačkim pasošem u drugi klub

Sva je prilika da će Marko Milinković do kraja avgusta promeniti adresu. Trener, sportski direktor i predsednik kluba saglasni su da mu je vreme za odlazak u veću sredinu, gde bi mogao dalje da napreduje, pa mu ne prave pitanje oko transfera, koji bi doneo dobru zaradu Košicama.

– Čekam(o) samo slovački pasoš, jer u tom slučaju ne bih bio tretiran kao stranac u klubovima iz Evropske unije – objašnjava potencijalno pojačanje Olimpijakosa, Đenove i Odenzea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari