Trener Čelsija Rafael Benitez potvrdio je da će po završetku sezone napustiti klupu londonskog tima. Španski stručnjak je od dolaska na Stamford Bridž pod ogromnim pritiskom, jer su navijači otvoreno protiv njega. Oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da njihov klub vodi trener koji je najveće uspehe postigao sa velikim rivalom Liverpulom tokom šest godina boravka na Enfildu.

Benitez je istakao da je pogrešio što je prihvatio da bude privremeni menadžer, jer je to loše uticalo na njegov kredibilitet i autoritet u svlačionici. Atmosfera u ekipi Čelsija je daleko od željene, a i rezultati takođe. Posle eliminacije iz Lige šampiona, kroz iglene uši „plavci“ su se provukli do osmine finala Lige Evrope i izbacili prašku Spartu tek pogotkom Edena Azara u poslednjem minutu revanš susreta. Sve ovo krajičkom oka sa velikom pažnjom prati aktuelni trener Reala Žoze Murinjo, koji slovi za najozbiljnijeg kandidata da nasledi Beniteza.

Portugalac je davno izgubio prvenstvenu trku sa Barselonom, ali je Kataloncima očitao lekciju u 90 minuta revanša polufinala Kupa kralja i jednom rukom već prigrlio pehar u ovom takmičenju. Doduše, za to je neophodno da se u finalu savlada gradski protivnik Atletiko, ali je činjenica da je izbacivanjem najvećeg rivala obavljeno više od polovine posla. „Kraljevski klub“ nije odustao ni od trofeja u Ligi šampiona iako je u prvom meču osmine finala pred svojim navijačima odigrao samo 1:1 protiv Mančester junajteda. Ipak, Murinjo je više puta dokazao da zna da pripremi ekipu za velike mečeve, kakav će sigurno biti revanš na Old Trafordu narednog utorka. Njegov plan u daljoj trenerskoj karijeri mogao bi biti preslikan iz Porta i Intera, sa kojima je osvajao „ušati“ pehar. U oba slučaja Murinjo je doveo ekipu do titule prvaka Evrope, ali i ekspresno napustio klub tražeći nove izazove. Istina, vodio je i Čelsi nešto više od tri godine, ali u tom intervalu nije uspeo da se domogne završnice Lige šampiona pošto je dva puta zaustavljen u polufinalu upravo od Liverpula sa Benitezom na klupi. Murinjo zbog toga smatra da u Čelsiju nije obavio posao do kraja, jer želi svoje ime da upiše pored trofeja iz elite i u Londonu. Nezvanično, razgovori na ovu temu već su vođeni između Portugalca i vlasnika „plavaca“ Romana Abramoviča, koji će morati da prizna da mu dovođenje Beniteza nije bio baš najpametniji potez. Murinjo je više puta potvrdio da želi da mu deca nastave školovanje u britanskoj prestonici, kao i da je najlepši period svog života proveo upravo u Londonu.

– Jednog dana ću se sigurno vratiti na Ostrvo. I završiću ono što sam započeo – osvajanje Lige šampiona sa engleskim klubom – istakao je nedavno Murinjo.

Čelsi je njegova druga kuća, tamo je udario temelje moderne imperije, koja je prošle sezone došla do titule prvaka Evrope. To je mesto gde se predstavio velikoj sceni i gde je naučio ostale da moraju da ga poštuju. Tu su njegovi navijači, koji iz nedelje u nedelju po tribinama kače transparente sa natpisima kojim ga zovu natrag. Fotografija bivšeg trenera Roberta di Matea sa peharom Lige šampiona u rukama, koja je krasila zid na zapadnoj tribini Stamford Bridža, uklonjena je bez nekog posebnog objašnjenja. Verovatno se pravi mesto za novu na kojoj će u nekoj od sledećih sezona u glavnoj ulozi biti gospodin „Specijalni“.

Benitez koban za Portugalca

Liverpul je pod vođstvom Rafe Beniteza tri puta zaustavio Murinjov Čelsi u polufinalu , dva puta u Ligi šampiona i jednom u FA kupu. „Crveni“ su 2005. stigli do finala elitnog takmičenja zahvaljujući pogotku Luisa Garsije (0:0, 1:0), dok su dve godine kasnije ostvarili svoj cilj tek posle izvođenja jedanaesteraca (1:0, 1:0 / 4:1). Između te dve sezone Liverpul je slavio 2:1 na korak do finala u FA kupu. Možda se u ovim rezultatima krije razlog zbog kojeg bi Murinjo baš nasledio Beniteza na Stamford Bridžu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari